STAznanost

Ob tednu Univerze na Primorskem številni dogodki

Koper, 14. marca - Univerza na Primorskem (UP) danes začenja niz dogodkov ob tednu univerze, s katerim se bodo spomnili nastanka univerze pred 19 leti. Osrednji dogodek bo četrtkova slavnostna akademija, na kateri bodo podelili priznanja in nagrade UP.

Univerza na Primorskem je bila vpisana v sodni register 17. marca 2003, kar velja za njen rojstni dan. Obletnico v Kopru že tradicionalni obeležujejo s Tednom UP, ki bo letos potekal od danes do petka.

"Letošnji teden bomo praznovali v obliki sodelovanja - znotraj univerze, z gospodarskimi partnerji in predvsem z lokalnim okoljem. Samo s sodelovanjem lahko namreč dosežemo odličnost in resnično oplemenitimo delo," so ob tej priložnosti napisali na univerzi.

Že danes bo na vrsti promocija štirih doktoric in doktorjev znanosti, ki so zaključili doktorski študij ter se pridružili doktoricam in doktorjem znanosti primorske univerze. V torek bo na vrsti inavguracija nove redne profesorice in profesorja UP, v sredo pa bodo v galeriji preteklih rektoric in rektorjev odkrili sliko bivšega rektorja Dragana Marušiča.

Prav tako v sredo bo potekalo srečanje sveta zaupnikov, na katerem bosta rektorica Klavdija Kutnar in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan partnerjem iz gospodarstva, javnih ustanov in občin predstavili odlično sodelovanje, ki je združilo znanost in umetnost. V okviru tedna univerze pa bo fakulteta za vede o zdravju ob svoji 20-letnici podelila diplome svojim diplomantom.

Vrhunec dogajanja ob tednu univerze bo četrtkova slavnostna akademija s podelitvijo priznanj in nagrad Univerze na Primorskem. Med drugimi bo prisotne nagovoril tudi predsednik uprave Leka Robert Ljoljo.

V petek pa bo svoja vrata za zunanje obiskovalce ponovno odprl Akvarij Piran, ki bo pod okriljem Centra znanosti UP predstavil osveženo podobo in obogateno ponudbo za obiskovalce.

Univerza na Primorskem šteje šest fakultet ter po en raziskovalni inštitut, zavod in univerzitetno knjižnico. V tekočem študijskem letu univerzo obiskuje okoli 5800 študentov, na njej je zaposlenih 482 visokošolskih učiteljev, sodelavcev in raziskovalcev ter 225 drugih zaposlenih.