STAznanost

Univerza v Ljubljani in MGML vabita na M_oder maraton

Ljubljana, 16. marca - Univerza v Ljubljani (UL) je podprla M_oder, projekt Muzejev in galerij mesta Ljubljane (MGML), v okviru katerega študentke in študenti na javnih predavanjih v muzejih in galerijah predstavljajo izsledke svojih seminarskih, diplomskih in magistrskih del. Serijo predavanj z naslovom (Spre)govori znanost na M_odru, ki bi se morala odviti že v februarju, pa je bila zaradi epidemije prestavljena na marec, danes z maratonom predavanj odpirajo prejemnice in prejemniki Prešernovih nagrad UL.

V konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana se bo danes odvilo pet predstavitev nagrajenih del. Gašper Gajšek in Klara Rešetič z naravoslovnotehniške fakultete bosta prikazala zasnovo in razvoj večdisciplinarne blagovne znamke, Ester Premate in Matej Milijaš Jotić z biotehniške fakultete pa bosta predstavila raziskovanje prehranskih spletov v ekstremnih okoljih ter mehanizem delovanja insekticidnih proteinskih kompleksov.

Vpliv fosfonskih prevlek na biokompatibilnost fluorescenčnih nanodelcev bo navzočim pojasnila Maša Vozlič s fakultete za farmacijo, Aljaž Kavčič s fakultete za matematiko in fiziko pa bo predstavil mikroskopijo in senzoriko skozi sipajoča tkiva z uporabo optičnih mikroresonatorjev.

V okviru sodelovanja v projektu M_oder študentke in študenti ob pomoči strokovnjakinje za javno nastopanje nadgradijo predstavitve in nastope ter se naučijo iz raziskovalnega dela ustvariti zgodbo za širšo javnost.

V MGML tako odpirajo vrata zanimivim predstavitvam, za Univerzo v Ljubljani pa je projekt del širših prizadevanj za povrnitev zaupanja v znanost ter povečevanja njene vpetosti v družbo, so zapisali v sporočilu za javnost. MGML je projekt M_oder začel izvajati v začetku leta 2021.