STAznanost

Na BFestivalu predstavitve znanstvenih dosežkov strok v letu 2021

Ljubljana, 17. marca - Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani se bo danes, z začetkom ob 13. uri, odvil BFestival, dogodek namenjen predstavitvam znanstvenih in razvojnih dosežkov v preteklem letu. Na dogodku bo javno predstavljenih sedem dosežkov, posebej izpostavljena pa bo 50-letnica oddelka za krajinsko arhitekturo, so sporočili s fakultete.

Kot so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, je BFestival namenjen predstavitvam znanstvenih in razvojnih dosežkov v preteklem letu, predvsem tistih dosežkov, ki so bili manj izpostavljeni, pa vendar pomembno vplivajo na razvoj strok in znanja na področju ved o in za življenje v Sloveniji. Prisotne bosta uvodoma nagovorila prodekan za znanstveno-raziskovalno in mednarodno dejavnost Peter Trontelj ter dekanja fakultete Nataša Poklar. Dogodka se bo z uvodnim nagovorom udeležil tudi rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič, so sporočili iz njegovega kabineta.

Slavnostna govorka bo v luči 50. obletnice oddelka za krajinsko arhitekturo redna profesorica Mojca Golobič s katedre za krajinsko planiranje in oblikovanje. V svoji predstavitvi bo izpostavila raziskave s področja analize in vrednotenja politik, regionalnega razvoja in sorodnih aktualnih tematik svojega strokovnega polja, predstavila pa bo tudi znanstveni dosežek Urejanje krajine kot bivalnega okolja.

Predstavitve znanstvenih dosežkov bo odprl Gregor Plestenjak s katedre za aplikativno botaniko, ekologijo, fiziologijo rastlin in informatiko, ki bo navzočim pojasnil proces doseganja učinkovitejše sonaravne obdelave komunalnega blata z optimizacijo prezračevanja trstičnih gred. Sledila mu bo predstavitev Roka Kostanjška, člana katedre za zoologijo, ki bo predstavil znanstveni dosežek z naslovom Razkrivanje ozadja neobičajnih lastnosti človeške ribice z analizo enega največjih živalskih genomov.

V nadaljevanju bo Andrej Bončina s katedre za urejanje gozdov in ekosistemske analize predstavil znanstveno monografijo o gozdnih rastiščnih tipih Slovenije, Sebastian Dahle s član katedre za lepljenje, lesne kompozite, obdelavo površin in konstruiranje pa bo predstavil odprtokodno plazemsko napravo, ki zmanjša pojav razpok lesnih premazov za zunanjo uporabo.

Barbara Kraigher s katedre za mikrobno ekologijo in fiziologijo bo prikazala, kako tudi bakterije privilegirajo sorodnike in izključujejo manj sorodne seve iste vrste, Neža Pogorevc s katedre za genetiko, animalno biotehnologijo in imunologijo pa bo navzočim pojasnila pomen genetske karakterizacije drežniške koze za znanost, kmetijstvo ter njene socialno-ekonomske učinke.

Predstavitve dosežkov bo sklenil član katedre za tehnologije rastlinskih živil in vino Tomaž Požrl s prispevkom Kaljena žita kot vir prehransko pomembnih sekundarnih metabolitov.

Dogodek se bo potekal v dvorani Janeza Hribarja na biotehniški fakulteti, z začetkom ob 13. uri, posnetek dogodka pa bo naknadno objavljen tudi na YouTube kanalu fakultete. V tem tednu, v petek, bodo na fakulteti podelili tudi Jesenkove nagrade in priznanja fakultete.