STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Raziskovalka inštituta InnoRenew CoE prva v Sloveniji uspešno prijavila projekt pri ERC

Izola, 17. marca - Vodja raziskovalne skupine inštituta InnoRenew CoE in profesorica Univerze na Primorskem Anna Sandak je kot prva ženska v Sloveniji uspela pri pridobitvi projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere. Z dva milijona evrov vrednim projektom bo Sandakova z ekipo razvijala inženirske žive materiale.

Sandakova se v svojem delu posveča raziskavam obnovljivih materialov in biomimetičnih rešitev za oblikovanje novih materialov in spodbujanju na znanju temelječe rabe bioinspiriranih materialov v sodobnih trajnostnih stavbah, so v sporočilu za javnost navedli v InnoRenew CoE.

V pridobljenem projektu se bodo raziskovalci ukvarjali z razvojem zaščitnega biotskega premaza, izdelanega iz inženirsko izdelanih živih materialov. V pet let trajajočem projektu bodo raziskovalci preučevali načela oblikovanja glivnega biofilma z namenom poglobitve znanja o kemijskih in strukturnih lastnostih tega biološkega sistema.

S pridobljenim financiranjem ERC za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere bo Sandakova razvila biofilm, ki med drugim ščiti površine biomaterialov, betona, plastike in kovin. Ena od njegovih izjemnih funkcij je naravno samozdravljenje. Nov pristop za zaščito materialov, ki ga bodo v projektu uporabili, bo nadgradil tradicionalno razumevanje materialov v smeri razvoja inženirsko izdelanih živih materialov, ki so sposobni interakcije z okoljem in prilagajanja ter odzivanja na spremembe v njem.

Kot so spomnili v InnoRenew CoE, je Evropska unija leta 2007 ustanovila Evropski raziskovalni svet kot prvenstveno evropsko institucijo za financiranje vrhunskih pionirskih raziskav kreativnih raziskovalcev z vseh znanstvenih področij širom Evrope, ne glede na narodnost ali starost. ERC je del okvirnega programa Obzorje Evropa, Evropska komisija pa je danes objavila rezultate razpisa, kjer so za financiranje izbrali 313 projektov v skupni vrednosti 632 milijonov evrov.

Novi krog štipendij bo ustvaril približno 1900 delovnih mest za podoktorske sodelavce, doktorske študente in drugo osebje na 189 institucijah gostiteljicah, pa so navedli v Evropski komisiji. Med drugim bodo štipendisti poskušali ugotoviti, kako povečati varnost računalniške programske opreme, kaj se lahko naučimo iz zgodovine diplomacije v jugovzhodni Evropi, kako zdraviti srčne aritmije ali kako pospešiti prehod na nizkoogljično družbe z izkoriščanjem dinamike družbenega preobrata.