STAznanost

Na ISS poletela tričlanska ruska posadka

Bajkonur, 18. marca - Sredi hudih napetosti med Moskvo in Zahodom zaradi ruske invazije na Ukrajino je danes na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poletela tričlanska ruska posadka. Vesoljsko plovilo sojuz MS-21 je proti ISS vzletelo z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posadka, ki jo vodi izkušeni kozmonavt Oleg Artemiev, v njej pa sta še Denis Matvejev in Sergej Korsakov, je ob 15.55 po srednjeevropskem času vzletela na triurni let proti ISS, kjer jih bo glede na posnetke, ki jih je posredovala Nasa, pričakala ekipa dveh Rusov, štirih Američanov in Nemec, poročajo francoska tiskovna agencija AFP.

Do nedavnega je bilo vesoljsko sodelovanje med Rusijo in zahodnimi državami eno redkih področij, ki ni preveč utrpelo sankcij proti Moskvi, uvedenih po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014. Vendar so se pojavile nekatere napetosti, zlasti potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin leta 2018 imenoval nacionalista Dmitrija Rogozina za vodjo ruske vesoljske agencije Roskosmos.

Rogozin redno izkazuje svojo podporo temu, kar Rusija imenuje "posebna vojaška operacija" v Ukrajini, in trdi, da bi nedavne sankcije Zahoda, uvedene proti Moskvi, lahko povzročile strmoglavljenje ISS. Pred dnevi je namreč opozoril, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko zmotile rusko oskrbovanje ISS in ob tem Zahod pozval k odpravi sankcij.

Za popravljanje orbite vesoljske strukture se uporabljajo potisniki ruskih plovil, ki so zasidrana na postaji. Postopek, ki ga izvajajo desetkrat na leto, da bi ga ohranili na pravi nadmorski višini ali da bi se izognili vesoljskim odpadkom na njegovi poti.