STAznanost

Začetek 30. Dnevov Jožefa Stefana

Ljubljana, 21. marca - Na Institutu Jožefa Stefana (IJS) se bodo z nagovorom direktorja Boštjana Zalarja danes začeli 30. Dnevi Jožefa Stefana, ki bodo po dveh letih ponovno potekali v živo. Skozi teden se bo zvrstilo več predavanj, podelili bodo priznanja najodmevnejšim doktoratom in poslovnim partnerjem, v soboto pa bodo za zaključek pripravili dan odprtih vrat.

Kot so na IJS zapisali v sporočilu za javnost, bodo gostili dobitnike Zoisov in Puhovih priznanj ter nemškega predavatelja Tamima Asfourja, ki bo v četrtek podal zaključno predavanje o humanoidni robotiki.

Danes bosta s predavanjema o absorpciji svetlobe v aerosolih in vplivu na podnebje predavanja odprla Griša Močnik in Luka Drinovec, oba z Univerze v Novi Gorici in sodelavca IJS. Poleg tega bodo na institutu danes odprli tudi razstavo Zoran Didek: Izbor del iz zbirke Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

V torek bo Goran Dražić s Kemijskega inštituta spregovoril o sodobnih vrstičnih presevnih elektronskih mikroskopih, "ki omogočajo vpogled v strukturo in kemijsko sestavo materialov z neverjetno ločljivostjo", v sredo pa bo Borka Jerman Blažič z IJS spregovorila o izzivih interneta prihodnosti - o varnosti, povezljivosti in vidikih humanosti.

Sicer pa bodo med drugim na IJS v okviru Dnevov Jožefa Stefana tradicionalno podelili tudi priznanja zlati znak Jožefa Stefana za najodmevnejše doktorate, tokrat prav na obletnico rojstva Jožefa Stefana 24. marca, ter častne listine IJS za odlične poslovne partnerje.

Za zaključek dogodkov bodo pripravili dan odprtih vrat tako na institutu kot v Reaktorskem centru Podgorica, kamor vabijo "vse, ki jih zanima, kaj raziskujemo na našem inštitutu in kako bomo lahko s tem doprinesli k skladni družbi prihodnosti".

Dneve Jožefa Stefana na IJS pripravljajo od leta 1993, z njimi želijo popularizirati znanost in počastiti spomin na slavnega fizika.