STAznanost

Na IJS podelili častne listine in nagrade zlati znak Jožefa Stefana

Ljubljana, 24. marca - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so danes podelili tradicionalne nagrade zlati znak Jožefa Stefana za najodmevnejše doktorate na področju naravoslovno-matematičnih in tehniških ved ter ved o življenju. Letošnji dobitniki nagrad so Pavel Kos, Žiga Kos in Matija Gatalo, so zapisali v sporočilu za javnost. Ta teden so podelili tudi častne listine IJS.

Zlati znak Jožefa Stefana so prejeli teoretični fizik Pavel Kos, ki raziskuje na področju kvantnega kaosa, teoretični fizik Žiga Kos, ki raziskuje na področju mehke snovi in kemik Matija Gatalo, ki se ukvarja z razvojem katalizatorjev za vodikove gorivne celice.

IJS zlati znak Jožefa Stefana za najodmevnejše doktorate, ki so bili podeljeni v Sloveniji, podeljuje že 30 let. Z nagradami želijo spodbuditi mlade k še večji zavzetosti na znanstveno-raziskovalnem področju, odgovorne v gospodarstvu pa, da to znanje čim učinkoviteje uporabijo, so še sporočili z IJS.

Slavnostni govornik na prireditvi Boštjan Žekš, sicer svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, se je v nagovoru spomnil začetkov podeljevanja nagrad. "Glavno zaslugo za uspeh v teh 30 letih imajo vsi direktorji, vsi upravni odbori, znanstveni sveti in odbori za zlati znak, ki so vztrajali pri visokih kriterijih, čeprav je najbrž bilo včasih težko. Če bi le eden od teh členov enkrat popustil, uspeha ne bi bilo," je dejal.

Predsednik odbora za zlati znak Jadran Lenarčič je ob tem pojasnil, da je letos odbor prejel 19 predlogov za nagrade. "Vsi so bili izjemno kakovostni in odločitev o nagrajencih ni bila lahka," je poudaril.

V tem tednu pa so na IJS podelili tudi častne listine organizacijam in posameznikom iz gospodarstva. IJS slednje podeljuje za sodelovanje pri prenosu znanstvenih in tehnoloških dosežkov ter znanj, ustvarjenih na inštitutu, v družbeno in gospodarsko zaledje doma in v tujini.

Častne listine IJS so prejela podjetja Eles, Gorenje, Kolektor Group in UNIOR, ter nekateri izmed njihovih zaposlenih. V Elesu sta bila to Uroš Salobir in Janko Kosmač, v Gorenju pa Samo Gazvoda. V Kolektor Groupu so častno listino prejeli Ludvik Kumar, Boris Saje in Karla Kosmač, v Uniorju pa Jože Ravničan.