STAznanost

V slovenskem vesoljskem tednu o možnostih sodelovanja podjetij

Ljubljana/Praga, 28. marca - V slovenskem vesoljskem tednu, ki poteka od danes do četrtka v organizaciji gospodarskega ministrstva, predstavniki Evropske vesoljske agencije (ESA), Agencije EU za vesoljski program (EUSPA) in podjetja Thales Alenia Space (TAS) predstavljajo možnosti za sodelovanje podjetij in institucij v bodočih programih agencij in podjetja TAS.

Kot kaže objava na spletnih straneh ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, danes potekajo med drugim predstavitve programa Opazovanje Zemlje ter dvostranski sestanki z ESA in EUSPA. V torek bo predstavitev programa Človeške in robotske raziskave ter tudi slovenskih podjetij in institucij, v sredo bodo predstavili program ESA RPS, v četrtek pa še programa ARTES in GSTP ter priložnosti za Slovenijo.

Kot so danes ločeno sporočili iz EUSPA, agencija pomembno pomaga slovenskim podjetjem, startupom in projektom pri vključevanju evropskih vesoljskih tehnologij v svoje aplikacije in rešitve. "Tako kot ostale države članice EU Slovenija v celoti razume potencial vesoljskih storitev za soočanje z izzivi, spodbujanje inovacij in krepitev konkurenčnosti," je zapisal izvršni direktor EUSPA Rodrigo da Costa.

EUSPA ponuja različne možnosti financiranja. Navaja primer projekta GIMS, ki je prejel sredstva od EUSPA v okviru programa Obzorje 2020 za raziskave in inovacije in v okviru katerega so z združitvijo Galileo GNSS-signalov in podatkov projekta Copernicus Earth Observation razvili inovativno metodo za spremljanje in odzivanje na zemeljske plazove, ki predstavljajo vse večje tveganje tudi v Sloveniji.

Podpora EUSPA pa ni omejena na raziskovalne projekte, uporabijo jo lahko tudi startupi. Eden takšnih je VisionAnchor, prvi sistem na svetu za video spremljanje sider za čolne. Podjetje je kot zmagovalec natečaja MyGalileoSolution razvilo rešitev, ki uporablja Galileovo visoko natančno lokacijo za zagotavljanje 24-urnega pozicioniranja ladijskega sidra. Po besedah izvršnega direktorja VisionAnchorja Matije Jašarova je Galileo ključni element funkcionalnosti rešitve. "Galileovo zelo natančno sledenje je tisto, kar sistemu omogoča zagotavljanje opozoril o gibanju sidra v realnem času," pravi.

Podporo EUSPA je pridobila tudi aplikacija eVineyard slovenskega startupa YieldMap, ki je bil finalist natečaja MyGalileoSolutio. Aplikacija izkorišča Galileovo natančno pozicioniranje za izdelavo zemljevidov potencialnih donosov, ki jih vinogradniki lahko uporabijo za bolj trajnostno pridelavo grozdja boljše kakovosti.

EUSPA poleg različnih možnosti financiranja podjetjem ponuja tudi veliko informacij o trgu. "Smo zanesljiv vir informacij in podpore za podjetja vseh velikosti in iz vseh držav članic pri spreminjanju evropskih vesoljskih rešitev v zmagovalne poslovne rešitve," je dodal da Costa.