STAznanost

Štipendije L'Oreal-Unesco Za ženske v znanosti letos inženirki, kemičarki in biologinji

Ljubljana, 29. marca - L'Oreal Adria in Slovenska nacionalna komisija za Unesco sta podelili letošnje štipendije programa Za ženske v znanosti, in sicer strojni inženirki Katji Klinar, kemijski tehnologinji Tini Kegl in biologinji Evi Turk, so sporočili organizatorji.

Dobitnice štipendij v vrednosti 5000 evrov so se tako pridružile dosedanjim 43 štipendistkam, ki so štipendije prejele v 15 letih programa.

Katja Klinar raziskovalno sodeluje z Laboratorijem za hlajenje in daljinsko energetiko, v sklopu doktorskega študija pa trenutno raziskuje uporabo toplotnih stikal in toplotnih diod v sistemih s cikličnim spreminjanjem temperature.

Tina Kegl je zaposlena kot mlada raziskovalka v Laboratoriju za procesno sistemsko tehniko in trajnostni razvoj, raziskuje pa področje pridobivanja energije in koristnih produktov iz organskih odpadkov na osnovi anaerobne razgradnje s poudarkom na modeliranju in večnamenski optimizaciji procesa anaerobne razgradnje.

Eva Turk je magistrski študij iz evolucije primatov opravila na University College London, nato pa vpisala doktorski študij na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Februarja je doktorirala iz teme Biogeografija, makroevolucijski vzorci in populacijska genetika pri pajkih zlatih mrežarjih (Nephilidae).

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, znanstvenice vodijo revolucionarne raziskave po vsem svetu, a po podatkih statističnega inštituta Unesca še vedno predstavljajo le 33,3 odstotka raziskovalcev po vsem svetu in njihovo delo le redko pridobi priznanje, ki si ga zasluži. Manj kot štiri odstotke Nobelovih nagrad za znanost je bilo kdaj podeljenih ženskam, le 11 odstotkov višjih raziskovalnih vlog pa imajo ženske v Evropi.

Čeprav je med študenti in študentkami, ki končajo doktorski študij, več kot polovica žensk, se delež žensk, ki poučujejo na fakultetah v EU in ZDA, giblje le med 20 in 33 odstotki. Na področjih, kot je inženirstvo, pade celo na pet odstotkov, so še dodali.