STAznanost

Domena .si danes praznuje 30. rojstni dan

Ljubljana, 1. aprila - Spletna domena .si je bila s 1. aprilom 1992 uradno vpisana v korenski strežnik pri organizaciji IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Ta datum se tako šteje za rojstni dan domene, s katero je Slovenija pridobila svoj lasten internetni naslov. Po zadnjih podatkih je registriranih 147.935 .si domen.

V prvi polovici leta 1992 je mednarodna organizacija za standardizacijo ISO s sedežem v Ženevi Sloveniji dodelila dvoznakovno oznako. Ker je bila oznaka SL že zasedena, uporablja jo namreč zahodnoafriška država Sierra Leone, je organizacija Sloveniji dodelila oznako SI. To danes uporabljamo v poštnih in bančnih storitvah, na osebnih dokumentih in kot vrhnjo nacionalno domeno v spletnih naslovih.

Registracije prvih domen .si so se zgodile konec leta 1992, ko so se pod vrhnjo domeno .si prenesle nekatere slovenske domene, ki so bile pred tem del jugoslovanske domene .yu. V tem paketu so bile med drugimi domene ki.si, arnes.si, aster.si, ijs.si, zrc-sazu.si, izum.si, pasadena.si, hermes.si, uni-lj.si in uni-mb.si.

Na prvo objavljeno spletno stran, registrirano pod domeno .si, je bilo sicer treba še malce počakati. Objavljena je bila 23. novembra 1993, ko je Mark Martinec skupaj s sodelavci na Institutu Jožef Stefan (IJS), na računalniku CONVEX C3860 v tedanjem slovenskem Nacionalnem superračunalniškem centru, vzpostavil prvi slovenski spletni strežnik.

Za domeno .si danes skrbi javni zavod Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes). Slovenske oblasti so namreč ob njegovi ustanovitvi maja leta 1992 v odlok zapisale šest krovnih dejavnosti zavoda, med katere sodi tudi "upravljanje slovenskega naslovnega prostora (koda SI) v računalniških mrežah". Arnes je tako postal uradni register za domeno .si, odtlej pa upravlja podatkovno bazo vseh domen in oseb, ki so te domene registrirali, vzdržuje sistem za registracijo domen in strežnik za vrhnjo domeno .si, ki vsebuje seznam ostalih domen in njihovih imenskih strežnikov.