STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na robotskem hekatonu študenti rešujejo farmacevtski problem

Ljubljana, 30. marca - Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) od torka do četrtka poteka robotski hekaton, ki ga v sodelovanju z Novartisom pripravlja Laboratorij za robotiko UL FE. Sedem ekip se meri v reševanju aktualnega problema iz farmacije, ki je povezan s predpripravo farmacevtskih vzorcev za analizo, so sporočili organizatorji.

Avla Fakultete za elektrotehniko se je v torek za tri dni spremenila v laboratorij, v katerem sedem ekip s po dvema do petimi člani rešuje aktualen farmacevtski problem. Udeleženci robotskega hekatona, ki so ga v okviru Dnevov industrijske robotike 2022 (DIR 2022) organizirali na UL FE, se spopadajo z izzivi, kot so programiranje robotov, načrtovanje robotskih prijemal, prepoznave objektov z uporabo robotskega vida, interakcija med človekom in robotom, integracija varnostnih sistemov, logika za razvrščanje vzorcev, povezava z bazo podatkov in sledljivosti procesov. Pri tem ima vsaka ekipa na voljo po enega industrijskega robota in osebo, ki obvlada rokovanje z njim.

V torek so organizatorji tekmovalnim ekipam predstavili izziv in izvedli delavnico za tekmovalce, danes udeležene ekipe rešujejo izziv, v četrtek pa bodo tekmovalci predstavili svoje projekte, čemur bo sledila razglasitev rezultatov.

Najboljše tri ekipe bodo tudi denarno nagrajene, in sicer bo zmagovalna ekipa dobila 2000 evrov nagrade, drugo uvrščena 1000 evrov, tretje uvrščena pa 500 evrov, piše na spletnih straneh DIR 2022.