STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Knjižnici Šiška otvoritev razstave G.J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih

Ljubljana, 5. aprila - Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Šiška vabi na otvoritev razstave, posvečene 200. obletnici rojstva utemeljitelja genetike Gregora Johanna Mendla. Otvoritev se bo začela danes ob 18. uri, so sporočili iz Mestne knjižnice.

Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove predstavlja Mendla kot pionirja genetike in priznanega znanstvenika v svetovnem merilu, rojenega na ozemlju današnje Češke republike. Predstavlja njegovo življenje od rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, do vstopa v samostan ter učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju prenosa dednih lastnosti s staršev na potomce, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Otvoritev bodo s slavnostnimi nagovori pospremili Teja Zorko, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana, Petr Springinsfeld, predsednik odbora za mednarodne odnose Južnomoravskega okrožja in Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Ljubljani, ki je tudi častni pokrovitelj razstave.

Na razstavi bodo predstavljeni tudi Mendlovi nasledniki Hugo de Vries, Carl Erich Correns in Erich von Tschermak, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Prav tako bo prikazano, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.