STAznanost

V UKC Ljubljana predstavili novo metodo zdravljenja puščanja srčne zaklopke

Ljubljana, 5. aprila - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so predstavili novo nekirurško metodo zdravljenja puščanja trikuspidalne srčne zaklopke, ki so jo doslej v nekaterih primerih zdravili z operativnimi posegi. Zdravljenje so doslej uspešno izvedli pri dveh bolnikih. Kot so pojasnili v izjavi za medije, gre za velik dosežek na področju kardiologije.

Ljubljana. Slika Triclip. Trikuspidalna zaklopka. Foto: UKC Ljubljana

Ljubljana.
Slika Triclip. Trikuspidalna zaklopka.
Foto: UKC Ljubljana

Pri novi nekirurški metodi bolniku prek dimeljske vene vstavijo trikuspidalno sponko, ki preprečuje vračanje krvi iz desnega prekata v desni preddvor srca, je v izjavi za javnost pojasnil vodja katetrskega laboratorija UKC Ljubljana Matjaž Bunc.

Puščanja trikuspidalne srčne zaklopke po njegovih besedah doslej niso zdravili brez operativnih posegov, pri katerih pa so v svetovnem merilu beležili okoli 10-odstotno umrljivost, zato so se jih bolj ali manj izogibali.

Novi postopek so v UKC Ljubljana pod vodstvom Bunca pripravljali dve leti in pred nekaj dnevi uspešno izvedli zdravljenje dveh bolnikov, ženske in moškega. Bolnico so tretji dan po posegu odpustili iz bolnišnice, bolnika pa zaradi težav, ki niso povezane s posegom, še vedno zdravijo v UKC Ljubljana.

Novi postopek umrljivost v letu dni po posegu zmanjša s pričakovanih 30 odstotkov na 10 odstotkov, kar je velik dosežek, je pojasnil Bunc: "Upam, da bodo tudi naši bolniki deležni takih rezultatov".

Puščanje trikuspidalne srčne zaklopke se sicer kaže v močno zatečenih nogah in jetrih, oteklinah trebuha, posledice pa so možnost vnetij, slabo delovanje jeter in srca, kar vodi v okvare ledvic. "Ko seštejemo, to vodi v zgodnjo smrt," je poudaril.

Strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras je ekipi čestital. "Ta uspeh nam vliva upanje, da bomo tudi v bodoče lahko sledili najsodobnejšim trendom v medicini," je dodal. Letno po njegovih besedah v UKC Ljubljana načrtujejo 12 posegov zdravljenja trikuspidalne srčne zaklopke.

Buncu je čestital tudi predstojnik kliničnega oddelka za kardiologijo interne klinike Bojan Vrtovec, ki je poudaril, da dosežek slovenskih zdravnikov "veliko pomeni v svetovnem merilu na področju kardiologije". Centrov, kjer bi izvajali omenjeni poseg, namreč ni veliko.

Kot je pojasnil Bunc, so v UKC Ljubljana leta 2009 začeli zdraviti zožitev aortnih zaklopk s perkutano postavitvijo zaklopke. Postopek poteka brez odpiranja prsnega koša skozi žilo na nogi v lokalni anesteziji. V UKC Ljubljana so v letu 2022 implantirali 240 takšnih zaklopk, v Sloveniji pa 410, kar nas v svetu uvršča med pet držav po številu implantacij na milijon.

Poleg zdravljenja zožitev aortnih zaklopk se je v istem času v svetu začelo uveljavljati zdravljenje puščanja mitralne zaklopke s postavitvijo mitralne sponke. Postopek v UKC Ljubljana izvajajo od leta 2016.