STAznanost
Humanistika in družboslovje

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije z ePojmovnikom

Ljubljana, 7. aprila - Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije že od ustanovitve leta 1991 sistematično skrbi za slovensko terminologijo s področja jedrske znanosti in tehnologije. Tako redno posodabljajo in izdajajo Pojmovnik strokovnih izrazov s področij jedrske tehnike in varstva pred sevanji. Z novo izdajo ga prenašajo v spletno okolje, kjer se imenuje ePojmovnik.

Kot so zapisali v društvu, Pojmovnik strokovnih izrazov s področij jedrske tehnike in varstva pred sevanji vsebuje angleške strokovne izraze in ustrezne slovenske prevode.

V preteklosti so izdali že tri posodobljene tiskane izdaje Pojmovnika, zadnja je izšla leta 2012. Sedaj pa z novo izdajo Pojmovnik prenašajo v spletno okolje, kjer se imenuje ePojmovnik.

Strokovni jezik se razvija, zato je novo orodje, ePojmovnik zelo pomemben prispevek za lepo slovensko strokovno izrazoslovje v Sloveniji, so zapisali. Dodali so, da je sistematično delo in uporaba slovenske terminologije s področja jedrske znanosti in tehnologije eden izmed pomembnih namenov in ciljev delovanja Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Slovensko izrazoslovje je, kot poudarjajo, pomembno tudi za razumevanje splošne javnosti. V ta namen društvo skrbi za redne posodobitve Pojmovnika, ki ga posodabljajo in izdajajo že več kot 20 let. Spletna in moderna izdaja Pojmovnika na spletu pa je tudi zelo uporabno orodje za vse novinarje in komunikatorje.

Novi ePojmovnik je prosto dostopen na e-pojmovnik.djs.si.

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije je združenje, v katero so prostovoljno združeni znanstveni delavci in strokovnjaki s področja miroljubne uporabe jedrske znanosti in tehnologije ter vsi ostali, ki jih to področje zanima. Dejavnost društva sloni na načelih izmenjave in izpopolnjevanja znanja in uporabe jedrske tehnologije v miroljubne namene ter varstva okolja, piše na spletni strani društva.