STAznanost

Znanstveniki človeške kožne celice pomladili za 30 let

Cambridge, 8. aprila - Znanstveniki iz Cambridgea so za 30 let pomladili kožne celice 53-letne ženske. Verjamejo, da lahko v prihodnje enako storijo tudi z drugimi tkivi. Končni cilj nove študije je razviti zdravljenje s starostjo povezanih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in nevrološke motnje, poroča britanski BBC.

Raziskovalcem je uspelo delno obnoviti delovanje starejših človeških celic in obnoviti biološko starost. V poskusih, ki so simulirali kožno rano, so se delno pomlajene celice začele obnašati kot bolj mladostne celice.

"O tem smo že dolgo sanjali. Mnoge pogoste bolezni se s starostjo poslabšajo, zato je misel, da bi na ta način pomagali ljudem, zelo vznemirljiva," je dejal vodja študije, profesor z inštituta Babraham v Cambridgeu Wolf Reik. Dodal je, da upa, da bo mogoče tehniko sčasoma uporabiti za daljše ohranjanje zdravja starejših ljudi, vendar je študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji eLife, v zelo zgodnji fazi.

Začetki te tehnike segajo v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so raziskovalci na inštitutu Roslin nedaleč od Edinburga razvili metodo spreminjanja celic mlečne žleze odrasle ovce v zarodek. To je privedlo do nastanka klonirane ovce Dolly.

Cilj ekipe iz Roslina ni bil ustvariti kloniranih ovc ali celo ljudi, temveč uporabiti tehniko za ustvarjanje tako imenovanih človeških embrionalnih matičnih celic.

Upali so, da bi jih lahko razvili v posebna tkiva, kot so mišice, hrustanec in živčne celice, s katerimi bi nadomestili obrabljene dele telesa. Kasneje so znanstveniki razvili novo metodo IPS, ki je vključevala dodajanje kemikalij odraslim celicam za približno 50 dni, kar je povzročilo genetske spremembe, ki so odrasle celice spremenile v matične celice.

Ekipa profesorja Reika je tehniko IPS uporabila na 53-letnih kožnih celicah. Vendar so kemično kopel skrajšali s 50 na približno 12 dni. Celice se tako niso spremenile v embrionalne matične celice, temveč so se pomladile v kožne celice, ki so izgledale in se obnašale kot celice 23-letne osebe.

"Dolgoročni cilj je podaljšati obdobje človekovega zdravja in ne le življenjske dobe, da bi se ljudje lahko starali na bolj zdrav način," je dejal Reik, ki meni, da bi lahko zdravila za pomlajevanje kože uporabili pri starejših ljudeh tudi na delih telesa, kjer so bili porezani ali opečeni, da bi tako pospešili celjenje.

Raziskovalci so dokazali, da je to načeloma mogoče, saj se njihove pomlajene kožne celice hitreje premikajo v poskusih, ki simulirajo rano. Naslednji korak je preveriti, ali bo tehnologija delovala tudi na drugih tkivih, kot so mišice, jetra in krvne celice, še poroča BBC.