STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Prestižna nagrada s področja programske opreme v roke Matiji Pretnarju

Ljubljana, 13. aprila - Evropska krovna konferenca o teoriji in praksi programske opreme (ETAPS) je podelila nagrado Test of Time Award Matiji Pretnarju za objavo članka, ki je bil predstavljen na evropskem programerskem simpoziju (ESOP) leta 2009. Pretnar si nagrado deli z mentorjem Gordonom D. Plotkinom z Univerze v Edinburgu.

Pretnar, ki na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani poučuje računalništvo, in Plotkin sta v članku Handlers of Algebraic Effects, ki sta ga objavila leta 2009, podala svoje napovedi o smereh in področjih razvoja programskih jezikov.

"Računalnike, denimo take v avtomobilih, programiramo prek osnovnih ukazov kot so prižgi luč, izmeri trenutno hitrost, zmanjšaj dotok goriva, ki jih sestavljamo v strukture kot so pogojni stavki: "če je trenutna hitrost večja od tiste na tempomatu: zmanjšaj dotok goriva" ali zanke: "ob pritisku na gumb za zaklep trikrat ponovi sledeče: prižgi žaromete, ugasni žaromete". V nagrajenem članku sva z mentorjem predstavila novo strukturo, prestreznike učinkov. Z njimi lahko na preprost način izrazimo več do sedaj znanih konstruktov, kot na primer sistematično preiskovanje vseh možnih stanj ali pa sočasno izvajanje več ukazov, kar je danes, ko se programi izvajajo tako lokalno kot v oblaku, še posebej koristno," je ob prejemu nagrade pojasnil slovenski nagrajenec.

Test of Time Award je nagrada, ki jo ETAPS podeljuje za dosežke in ugotovitve, ki prestanejo preizkus časa.