STAznanost

Naravoslovci s slovenskih osnovnih in srednjih šol osvojili štiri priznanja na mednarodnem srečanju mladih znanstvenikov

Ljubljana, 15. aprila - Na tradicionalnem tekmovanju mladih naravoslovcev Mednarodne konference mladih znanstvenikov (ICYS), ki je med 8. in 11. aprilom potekalo na daljavo v organizaciji regionalnega centra za talente iz Beograda, so mladi slovenski predstavniki osvojili dve zlati in dve bronasti priznanji.

Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad je za svojo nalogo Analiza vode izvirov nahajališč črne človeške ribice osvojil zlato priznanje v kategoriji ekologija, zlato priznanje v isti kategoriji sta prejela tudi Domen Bogdan in Tamara Kolerič z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer za nalogo Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah v porečju reke Mure.

Bronasto priznanje je v kategoriji fizika za nalogo Sončni koledar priboril Anže Jaklič z Osnovne šole Danile Kumar, v kategoriji računalništvo in informatika pa je bronasto priznanje osvojila tudi Gaja Đukanović Babič z II. gimnazije Maribor za nalogo Podatkovno rudarjenje instagram objav o Mariboru.

Slovensko ekipo mladih raziskovalcev je z nalogo na področju matematike dopolnjeval še dijak Gimnazije Vič Jaka Slapar.

Mladi slovenski naravoslovci, ki jih je vodila in pripravljala mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja, so si tako v svetovni konkurenci mladih znanstvenikov skupno priborili dve zlati in dve bronasti priznanji.

Slovenska ekipa, ki je na ICYS tekmovala pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je bila izbrana na podlagi rezultatov 55. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije.

Tekmovanje je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, v letošnji 28. izvedbi pa so sodelovali tekmovalci iz 16 držav z 81 raziskovalnimi nalogami. Mladi naravoslovci, stari od 14 do 19 let, so svoje naloge predstavili na daljavo pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja.