STAznanost

Razstava o prvem stadionu in prvi tovarni športnega orodja na Slovenskem še do nedelje

Ljubljana, 4. maja - Na Gallusovem nabrežju v Ljubljani je do nedelje na ogled razstava o prvem stadionu in prvi tovarni športnega orodja na Slovenskem. Kot so sporočili iz Tehniškega muzeja Slovenije, razstava razgrinja zanimivo zgodbo, povezano z organizacijo in izvedbo prve olimpijade jugoslovanskega sokolstva.

Predpogoj športnega dogodka, ki ga je Ljubljani leta 1921 zaupala Jugoslovanska Sokolska zveza, je bila izgradnja lesenega montažnega stadiona, ki ga je po zasnovi arhitekta Jožeta Jelenca izdelala delovna skupina ljubljanskega tesarskega mojstra Ivana Zakotnika. Februarja 1922 so prva gradbena dela začeli vojaški zaporniki.

Mednarodne telovadne tekme so se poleti 1922 udeležili predstavniki Belgije, Češkoslovaške, Francije, Luksemburga in Jugoslavije, ki so tekmovali v izvajanju prostih vaj v parterju, na orodjih, v lahkoatletskih disciplinah in plavanju.

To je po besedah pobudnika in avtorja razstave Vladimirja Vilmana dogodku nesporno vtisnilo mednarodni pečat. "Glede na takratno število prebivalcev naše prestolnice v razmerju s številom udeležencev zleta na stadionu in številom sodelujočih v zaključni povorki po mestnih ulicah, Ljubljana tega nikoli ni dosegla niti presegla. Verjetno tudi nikoli ne bo."

Športne pripomočke za orodno telovadbo je za dogodek izdelala tovarna JOR (Jakob Oražem Ribnica), ki je imela kovinarsko, mizarsko in usnjarsko delavnico. V tovarni JOR, katere izdelki so prav tako predmeti razstave na Gallusovem nabrežju, so izdelovali 241 različnih vrst športnih pripomočkov, devet različnih pripomočkov za opremo letnih odprtih telovadišč in 14 različnih pripomočkov za opremo zdravniških ordinacij.

Razstavo je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije.