STAznanost

Podnebne spremembe hitro segrevajo škotska jezera

Edinburgh, 26. aprila - Podnebne spremembe povzročajo hiter in občuten dvig temperature škotskih jezer in vodnih zajetij, kaže danes objavljena študija škotskega centra za vode CREW. Med potencialnimi posledicami je zlasti nevarno cvetenje alg, ki se bo predvidoma okrepilo ob višjih temperaturah zraka in spremenjenih padavinskih vzorcih.

V obdobju od 2015 do 2019 se je zvišala temperatura 97 odstotkov škotskih jezer in zajetij, ki jih je spremljal center CREW, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 88 odstotkov se jih je segrelo za od 0,25 do ene stopinje Celzija letno, devet odstotkov pa za od ene do 1,3 stopinje Celzija letno.

"Ta raziskava je prvič pokazala, da podnebne spremembe že segrevajo naša jezera in zajetja in da se bo ta trend najverjetneje nadaljeval," je dejala raziskovalka Linda May. "Gre za zgodnje svarilo o potencialnih vplivih podnebnih sprememb na biotsko raznovrstnost, zaloge vode in rekreacijsko rabo, hkrati pa izpostavlja potrebo po blažilnih ukrepih, ki jih moramo začeti izvajati, kakor hitro je mogoče," je dodala.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se bodo v prihodnje najhitreje segrevala vodna telesa na jugu in vzhodu Škotske, do leta 2040 pa bo ta učinek dosegel vse dele te dežele.

Segrevanje in spremembe padavinskih vzorcev, povezani s podnebnimi spremembami, lahko po oceni raziskovalcev povečajo izbruhe škodljivega cvetenja alg, ki škodujejo drugim vodnim organizmom in proizvajajo strupe, ki lahko prizadenejo ljudi in živali.

Škotska okoljska ministrica Mairi McAllan je poudarila, da raziskava predstavlja "še en zaskrbljujoč dokaz" tveganj, ki jih predstavljajo podnebne spremembe. "Škotska je po vsem svetu poznana po kakovosti voda. Tovrstne raziskave so izredno pomembne pri oblikovanju političnih rešitev in ukrepov za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe, pa tudi za zaščito, obnovo in krepitev teh vitalnih naravnih danosti," je izpostavila.

Raziskava med drugim priporoča zmanjšanje količin fosforja in dušika, ki se stekata v jezera in pospešujeta cvetenje alg. Oba sta prisotna tako v sintetičnih gnojilih kot v človeških in živalskih odpadkih.