STAznanost

Projekt ERC Advanced grant pridobil tudi Borut Klabjan z ZRS Koper

Ljubljana, 26. aprila - Borut Klabjan z Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) je eden izmed treh slovenskih prejemnikov projekta Advanced grant Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) in edini, ki je pridobil projekt s področja družboslovja in humanistike.

Klabjan je sredstva v višini 2,5 milijona evrov dobil za projekt Open Borders, kjer bo preučeval mnogotere oblike povezovanja, ki so zaznamovale vsakdan območja Alpe-Jadran v času hladne vojne. Na tak način želi opozoriti na potrebo po razumevanju preteklosti evropske celine, ki presega črno-bele razlage o dihotomski delitvi na Vzhod in Zahod ter ponuditi bolj razvejano sliko Evrope od konca druge svetovne vojne do danes, so v izjavi za javnost sporočili z ZRS Koper.

"Veseli me, da bom lahko s svojim projektom pripomogel k poglabljanju in širjenju pestrejše podobe evropske preteklosti in spomnil domačo ter mednarodno javnost, da je obstajal čas in prostor, kot je bilo območje Alpe-Jadran v času hladne vojne, ko so države, družbe in posamezniki medsebojno uspeli sodelovati kljub različnim političnim, vojaškim, gospodarskim in družbenim modelom," je uspeh komentiral Klabjan.

Direktor ZRS Koper Rado Pišot je ob tem poudaril, da so kot prvi in edini javni raziskovalni zavod izven Ljubljane "uspeli pridobiti ERC projekt, kar daje ZRS Koper še dodatno potrditev v nacionalnem in mednarodnem raziskovalnem prostoru."

"Projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike in dobitnice, saj jim omogočajo kreativno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo in spodbujajo tudi razvoj mlajših raziskovalnih sodelavcev. Ravno tako je pridobitev ERC projekta izjemnega pomena za mednarodno prepoznavnost raziskovalne odličnosti same ustanove gostiteljice ERC projekta, v tem primeru ZRS Koper," so še zapisali pri ZRS Koper.

Iz Slovenije sta sredstva ERC za projekte Advanced grantprejela še Maruša Bradač in Franc Forstnerič z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Doslej je ERC financiral več kot 12.000 vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk in več kot 75.000 doktorskih študentov, podoktorskih raziskovalcev in drugih sodelavcev v njihovih raziskovalnih skupinah. Letos se je za financiranje potegovalo 1735 prijaviteljev, izbranih je bilo 253 projektov.