STAznanost

IRCAI z mrežo odličnosti za sodelovanje pri razvoju umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja

Ljubljana, 4. maja - Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI), s sedežem v Sloveniji, je ustanovil mrežo odličnosti NAIXUS za globalno sodelovanje pri razvoju umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Mreža bo povezala raziskovalce z vsega sveta, vanjo je trenutno vključenih okoli 30 akterjev.

Problemi trajnostnega razvoja različno vplivajo na vse države, zato vsaka država razvija lastno znanje na področju umetne inteligence (UI). Do konca desetletja bo ta po ocenah bistveno vplivala na življenja več kot osem milijard in pol Zemljanov. Po izsledkih raziskave, objavljene v znanstveni reviji Nature, pa bi s pomočjo umetne inteligence lahko dosegli tudi 79 odstotkov vseh ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih oblikovali Združeni narodi.

Zato je IRCAI danes ustanovil mrežo NAIXUS. Gre za pobudo več zainteresiranih akterjev, katere namen je podpora najsodobnejšim raziskavam in uporabam umetne inteligence pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, in to preko mreže povezanih raziskovalnih centrov in podjetij po vsem svetu, so sporočili z IRCAI.

"IRCAI se povezuje z raziskovalnimi središči UI po vsem svetu, da bi vzpostavil raziskovalno skupnost s posebnim poudarkom na trajnosti," je v uvodnem nagovoru na spletnem dogodku ob splavitvi projekta dejal stalni predstavnik Slovenije pri Združenih narodih Boštjan Malovrh.

"Glede na vse izzive, s katerimi se sooča naša družba, kot so covid-19, podnebne spremembe in mednarodni konflikti, moramo izkoristiti potencial inovacij in digitalnih rešitev, če želimo ustvariti globalno skupnost, ki bo sposobna doseči cilje trajnostnega razvoja. Nobena država tega ne more doseči sama, zato ni mogoče preceniti moči sodelovanja. Današnja splavitev omrežja NAIXUS je korak v to smer," je dodal Malovrh.

"Mreža bo zagotovila forum za sodelovanje, v katerem bodo centri po vsem svetu lahko izmenjevali izkušnje, si delili informacije, opredeljevali regionalne izzive, razvijali nabore podatkov in sodelovali pri iskanju rešitev, ki se lahko razširijo po vsem svetu. Trenutno je v mrežo vključenih že približno 30 centrov, širimo pa jo še naprej," pa je poudaril direktor IRCAI John Shawe-Taylor.

Predsednica katedre za analitiko in podatkovno znanost pri Unescu Maria Fasli je ob tem izpostavila vrzel med bogatimi in revnejšimi svetovnimi državami. Po njenih besedah se nahajamo na kritični prelomnici v razvoju in uporabi umetne inteligence. Čeprav si države svetovnega severa pospešeno prizadevajo razviti in izkoristiti njeno moč, svetovni jug zaostaja in vrzel se ne bo zmanjšala, dokler ne bo usklajenega prizadevanja za razvijanje teh spretnosti po državah, je opozorila.

"Ta prenos tehnoloških zmogljivosti, znanja in izkušenj iz tehnološko intenzivnih držav na globalni jug je nujen. Toda namesto razdrobljenega pristopa, pri katerem vsaka država s svojimi raziskavami, akademsko skupnostjo, podjetji in javnim sektorjem posamično razvija rešitve za reševanje razvojnih izzivov, danes zagovarjamo pristop sodelovanja med državami in raziskovalnimi skupnostmi," je dodala.