STAznanost

V Bistri ta teden tradicionalni Dnevi elektrotehnike

Ljubljana/Bistra, 9. maja - V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri bodo ta teden tradicionalni Dnevi elektrotehnike, ki jih pripravljajo v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko. Kot so zapisali, si bodo obiskovalci lahko ogledali predstavitve "eksperimentov in najnovejših odkritij s področja elektrotehnike, multimedijev in sodobne tehnologije".

Od torka do petka ter v nedeljo se bodo obiskovalci tako lahko med drugim pomerili v tekmi namiznega nogometa na avtomatizirani mizi FuzbAl in se prek aplikacije za mobilne telefone preizkusili v upravljanju robotskega pajka (Hexapoda).

Preizkusili in opazovali bodo lahko fizikalne lastnosti optičnih vlaken, ki omogočajo prenos velikih količin podatkov z uporabo svetlobe, da bi bolje razumeli delovanje laserskih žarkov, pa se bodo lahko z njimi "poigrali v vodnem akvariju in z lučko mobilnega telefona poskušali komunicirati s sosedom".

"Tisti, ki želijo izvedeti več o delovanju prostozračne optične zveze, ki jo uporabljamo pri daljinskem upravljanju in brezžičnih slušalkah, bodo lahko glasbo z mobilnega telefona v obliki laserskega žarka poskušali poslati na zvočno tarčo v praznem prostoru," so še zapisali v muzeju.

Poleg tega so pripravili tudi eksperiment s sončnim panelom s sledilnikom, poskus nadzora lebdenja kroglice na zračnem curku s pomočjo merjenja možganskih valov in prikaz delovanja privlačnih in odbojnih elektromagnetnih sil z magnetnim ping pongom, obiskovalci pa se bodo lahko prepričali tudi o razlogu, zakaj se ljudem lasten glas na posnetkih običajno zdi nenavaden.

Kot so zapisali, je nenavaden zven lastnega glasu posledica tega, da je glas, "ki ga slišimo, sestavljen iz zvoka, ki pride v ušesa po zraku, in zvoka, ki se prenaša po kosteh glave". V Bistri pa se bodo obiskovalci o tem lahko prepričali z uporabo kostnega vibratorja - elektromehanske naprave, ki pretvarja električne signale v mehanska nihanja.

Hkrati bodo organizatorji predstavili tudi več informacij o projektu Formula Študent, v sklopu katerega "ekipa nadobudnih študentov Univerze v Ljubljani izdela dirkalnik, ki ga po desetih mesecih preizkusi na pravi dirki".