STAznanost

Astronomi odkrili sledi več kot tisoč možnih asteroidov

Berlin, 8. maja - Astronomi na nemškem Inštitutu Maxa Plancka za nezemeljsko fiziko so odkrili več kot tisoč sledi, ki najverjetneje pripadajo doslej neznanim asteroidom. Preučili so podatke, ki so sicer v večini opazovanj označeni kot šum ali motnja. "Kar je za enega astronoma odpadek, je lahko za drugega astronoma zaklad," je povedal vodja ekipe Sandor Kruk.

Raziskovalci omenjenega inštituta v kraju Garching na jugu Nemčije so preučevali podatke iz arhivov vesoljskega teleskopa Hubble v zadnjih 20 letih. Izsledki bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa lahko nudili vpogled v pogoje v zgodnjem sončnem sistemu.

Delo je vključevalo človeško in umetno inteligenco. Najprej je okoli 11.500 laičnih znanstvenikov prostovoljcev pomagalo identificirati znake morebitnih asteroidov na več kot 37.000 sestavljenih posnetkih. Astronomi so to uporabili za usposobitev algoritma, ki je nadaljeval iskanje v preostalem arhivskem gradivu.

Na koncu so imeli na seznamu 1701 sled. Dobro tretjino so jih pripisali znanim asteroidom, ostale pa niso uspeli identificirati in jih zdaj še podrobneje raziskujejo. Najverjetneje gre za manjša telesa od tipičnih asteroidov, ki jih zaznavamo z Zemlje.

"Asteroidi so ostanki iz časa nastanka našega sončnega sistema, kar pomeni, da lahko prek njih izvemo več o razmerah takrat, ko so se naši planeti rodili," je povedal Kruk.

Asteroid je majhno, trdno nebesno telo v našem osončju, ki kroži okoli Sonca.