STAznanost

Na Dnevih elektrotehnike bodo predstavili različna področja elektrotehnike in multimedije

Bistra, 10. maja - Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani danes začenja Dneve elektrotehnike, na katerih bodo obiskovalci lahko spoznali različna področja elektrotehnike in multimedije. Dnevi bodo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri potekali do petka med 9. in 13. uro in v nedeljo med 10. in 18. uro.

Sodelavci in študentje fakultete za elektrotehniko so pripravili interaktivne eksperimente s področij najsodobnejših tehnologij, preko katerih bodo lahko obiskovalci preizkusili tudi sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na fakulteti, so sporočili iz muzeja.

Med drugim bodo prestavili robotskega pajka, delovanje optičnega vlakna, avtomatizirano mizo za namizni nogomet, razvoj algoritmov za vizualno detekcijo ovir na vodni gladini, študentsko formulo ter z elektromagnetnim ping pongom demonstrirali princip nastanka privlačnih in odbojnih elektromagnetnih sil.

Obiskovalce bodo seznanili tudi z delovanjem sončnih celic in naprav za pretvorbo sončne energije v električno, jim predstavili laserski prenos zvoka oz. zvočno tarčo in elektro-mehansko napravo, ki spreminja električne signale v mehanska nihanja, oz. kostni vibrator.

Kot so še sporočili, je med tednom prireditev namenjena skupinam, v nedeljo pa vsem zainteresiranim. Dneve elektrotehnike si obiskovalci lahko ogledajo z nakupom muzejske vstopnice. Za skupine so obvezne predhodne prijave. Slednje si prireditev lahko ob predhodni prijavi ogledajo tudi izven napovedanega urnika.