STAznanost

Astronomi objavili fotografijo supermasivne črne luknje v naši galaksiji

Boston, 13. maja - Znanstvena ekipa Event Horizon Telescope (EHT) je v četrtek objavila fotografijo supermasivne črne luknje v središču naše galaksije Rimska cesta, znane kot Strelec A*, ki so jo razkrili na več simultanih novinarskih konferencah v različnih državah sveta, poroča španska tiskovna agencija EFE.

ZDA, Boston. Znanstvena ekipa Event Horizon Telescope (EHT) je objavila fotografijo supermasivne črne luknje v središču naše galaksije Rimska cesta, znane kot Strelec A*. Foto: EHT collaboration/dpa/STA

ZDA, Boston.
Znanstvena ekipa Event Horizon Telescope (EHT) je objavila fotografijo supermasivne črne luknje v središču naše galaksije Rimska cesta, znane kot Strelec A*.
Foto: EHT collaboration/dpa/STA

Slika zajema "svetel obroč, ki nastane, ko se svetloba upogne v močni gravitaciji okoli črne luknje, ki ima maso 6,5-milijard sonc," so v izjavi zapisali pri EHT. Dodali so, da je slika "najmočnejši dokaz doslej" za obstoj supermasivnih črnih lukenj in odpira nove možnosti za raziskave o njihovih dogodkovnih obzorjih in gravitaciji.

Črne luknje so kozmični objekti z ogromno maso, a izjemno kompaktnimi dimenzijami. Njihova gravitacijska privlačnost je tolikšna, da vsrkajo vse, kar je v njihovi orbiti, in nič - niti svetloba - jim ne more uiti. Prisotnost črnih lukenj izjemno vpliva na njihovo okolico in močno segreje vse okoliške snovi.

"To je izjemen znanstveni dosežek, ki ga je opravila ekipa več kot 200 raziskovalcev," je dejal vodja projekta EHT Sheperd S. Doeleman iz Centra za astrofiziko Harvard-Smithsonian. "Dosegli smo nekaj, kar se je še pred eno generacijo zdelo nemogoče," je dodal.

Projekt EHT povezuje globalno mrežo osmih že obstoječih teleskopov, nameščenih na različnih zahtevnih visokogorskih lokacijah, vključno s Havaji, Mehiko, Arizono, špansko Sierro Nevado, čilsko puščavo Atacama in Antarktiko.