STAznanost

Na 56. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije skoraj 400 mladih z 230 raziskovalnimi nalogami

Murska Sobota, 16. maja - Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota potekalo 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Gre za zaključni dogodek po 16 mestnih in regijskih srečanjih, na katerih je letos sodelovalo 750 osnovnošolcev in dijakov s 442 raziskovalnimi nalogami.

V sklopu projekta Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije so mladi iz osnovnih in srednjih šol letos pripravljali raziskovalne naloge z 19 različnih področij. Skozi proces priprave raziskovalnih nalog nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, se interesno usmerjajo ter se učijo raziskovalnih metod. Na Srečanju mladih raziskovalcev imajo možnost o svojem delu razpravljati s strokovnjaki in javno predstaviti rezultate svojega raziskovanja, so sporočili z ZOTKS.

V Sloveniji sicer vsako leto poteka 16 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere tudi več kot 2000 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1000 nalog, pri čemer jim pomaga več kot 900 mentorjev. Letos je v prvem krogu državnega tekmovanja sodelovalo 750 osnovnošolcev in dijakov s 442 nalogami. Na zaključno srečanje se je uvrstilo 230 raziskovalnih nalog, ki jih je izdelalo 384 učencev iz osnovnih in srednjih šol.

Udeleženci so rezultate po posameznih področjih predstavili danes, slovesna razglasitev rezultatov pa bo potekala 19. junija v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer bodo organizatorji podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem.

ZOTKS je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.