STAznanost

Koprska občina ZRS Koper podelila stavbno pravico za palačo De Belli

Koper, 17. maja - Koprski župan Aleš Bržan in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper Rado Pišot sta danes podpisala pogodbo o ustanovitvi brezplačne stavbne pravice za palačo De Belli za 99 let pod pogojem, da bo ZRS Koper v petih letih začel obnovo. S tem bo Koper dobil obnovljeno zgodovinsko palačo, ZRS Koper pa rešil prostorsko stisko.

Na Mestni občini Koper so že pred dobrimi tremi leti neuspešno iskali rešitev za palačo De Belli, nakar je do njih pristopil Pišot. V prenosu propadajoče palače na ZRS Koper pa so poleg rešitve prostorske stiske raziskovalcev videli tudi priložnost za rešitev enega izmed zgodovinskih objektov v občini, je ob današnji svečanosti navedel Bržan.

Edini pogoj občine pri prenosu stavbe na ZRS Koper je bil ta, da se mora obnova palače začeti v petih letih, je pojasnil župan.

Raziskovalna infrastruktura po Pišotovih besedah predstavlja hudo težavo za ZRS Koper. Z izjemo sedeža v Garibaldijevi ulici imajo ostale prostore v najemu, s selitvijo v palačo De Belli, ki bo postala upravno-administrativni sedež ZRS Koper, pa bodo dobili štirikrat večje prostore od dosedanjih. Poleg tega bo v palači našel svoje prostore tudi interdisciplinarni sredozemski center odličnosti, ki bo stičišče raziskovalnih inštitutov in univerz iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Pišot je priznal, da bo projekt obnove spričo trenutnih okoliščin "velik, težek kamen, ki ga bomo morali premakniti". Ocenjena vrednost prenove je tako z 2,5 zrasla na okoli 3,25 milijona evrov. Projekt nameravajo financirati z lastnim deležem v stavbi v Garibaldijevi ulici, računajo pa tudi na državna in kohezijska sredstva.

Prav zaradi možnosti prijave na različne razpise si bodo po Pišotovih besedah v največji možni meri prizadevali, da do konca leta pridobijo gradbeno dovoljenje. Sama obnova pa po njegovem mnenju ne bo stvar le parih let. Medtem potekajo obnovitvena dela v palači Baseggio oz. borilnici, kamor bo ZRS Koper umestil center za beneško zgodovino, je dodal Pišot.