STAznanost

Vlada je v sredo sprejela Načrt razvoja raziskovalne infrastrukture 2030

Ljubljana, 19. maja - Vlada je v sredo sprejela Načrt razvoja raziskovalne infrastrukture 2030, ki je izvedbeni dokument Resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030. Revidira vse področne segmente, tako prednostne mednarodne projekte kot tudi nacionalna prednostna področja v okviru raziskovalnih infrastruktur, so sporočili z ministrstva.

Dokument je po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vsebinsko usklajen z zadnjo revizijo prednostnega seznama mednarodnih projektov Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture, ki opredeljuje zadnje strateške prioritete na področju raziskovalnih infrastruktur na evropski ravni. Predstavljen je tudi revidiran seznam 12 prednostnih nacionalnih področij, ki vsebinsko bistveno ne odstopajo od dosedanjega seznama iz Načrta razvoja raziskovalne infrastrukture 2011-2020.

Pomembnejše novosti so na področjih za kvantne ter fotonske materiale in tehnologije, umetno inteligenco, pametna mesta, gozdarstvo, hrambo in dostop do digitalnih virov ter človeške genomike.

V nadaljevanju sledita še predstavitev in opredelitve povezav s Strategijo pametne specializacije ter predstavitev različnih načinov financiranja raziskovalnih infrastruktur, so napovedali na ministrstvu.