STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Razglašeni zmagovalci tekmovanja v uporabi programske in strojne opreme Dragonhack

Ljubljana, 24. maja - Boško Koloski in Ilija Tavchioski, sodelavca Odseka za tehnologije znanja Instituta Jožef Stefan (IJS), sta osvojila prvo mesto na največjem in najdaljšem slovenskem univerzitetnem hackathonu Dragonhack. Zmagala sta s predstavitvijo kreativne rešitve za problem odvoza kosovnih odpadkov, so sporočili z IJS.

Na tekmovanju, ki je potekalo 14. in 15. maja, je nastopilo 39 ekip in skupno več kot 150 udeležencev. Ti so v neprekinjenem 24-urnem delu izkazali svoja znanja in veščine za reševanje težav iz resničnega življenja z uporabo programske in strojne opreme.

Koloski in Tavchioski sta si zmago priborila s kreativno rešitvijo za problem odvoza kosovnih odpadkov. Najprej sta povezala ljudi, ki oddajajo kosovne odpadke, z iskalci rabljene opreme in na takšen način zmanjšala količino kosovne opreme, poleg tega sta optimizirala tudi planiranje odvoza. Na ta način sta uspela združiti znanost, inovativnost in skrb za okolje v rešitev, ki je lahko tudi finančno donosna in potencialno uporabna kot izdelek na trgu, so še sporočili z IJS.

Dragonhack je najdaljši in največji študentski hackathon v Sloveniji, ki mladim raziskovalcem ponuja priložnost za mreženje in spoznavanje podobno mislečih ljudi. Tekmovanje sta organizirala Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in Društvo računalničarjev Slovenije.