STAznanost
Humanistika in družboslovje

Znanstveno srečanje Vsako leto eno ime tokrat namenjeno Romanu Erichu Petscheju

Maribor, 24. maja - Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor s soorganizatorji danes v sklopu projekta Šoa - spominjajmo se 2022 v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor gosti vsakoletno mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime, ki je tokrat namenjeno Romanu Erichu Petscheju na naslovno temo Auschwitz in prostor nekdanje Jugoslavije.

Petsche se je leta 1907 rodil v Kočevju v družini kočevskih Nemcev, a se je po prvi svetovni vojni družina izselila v Avstrijo. Magistriral je na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti, pozneje je vrsto let poučeval umetnostno in tehnično vzgojo.

Leta 1944 je kot vojak Wehrmachta moral v Novi Sad, od koder je bil načrtovan transport okoli 4000 Judov v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Takrat je pred holokavstom rešil judovski deklici Evo in Miro Tibor in ju odpeljal k sorodnikom v Budimpešto. Za omenjeno pogumno dejanje mu je vodstvo spominskega parka Yad Vashem leta 1982 podelilo priznanje pravičnika med narodi.

Po koncu vojne je Petsche poučeval v Linzu, ob upokojitvi pa se je leta 1972 vrnil v Ried, kjer je še naprej aktivno ustvarjal kot slikar, čeprav svojih slik nikoli ni ponudil na umetniškem trgu. Nekaj njegovih del iz zbirk graškega združenja Gottscheer Gedenkstätte in Pokrajinskega muzeja Kočevje so lani predstavili tudi v mariborski Sinagogi.

V sklopu današnjega programa bo popoldne potekala še okrogla miza o nastajanju skupne muzejske razstave držav nekdanje Jugoslavije Blok 17 v državnem muzeju Auschwitz-Birkenau.