STAznanost

Mladi raziskovalci družboslovci do štirih odličij na tekmovanju ICYSS v Beogradu

Ljubljana, 1. junija - Mladi slovenski raziskovalci so na tradicionalnem tekmovanju mladih znanstvenikov družboslovnih smeri - The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS) osvojili štiri odličja. ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, ki pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije.

Tekmovanje je potekalo med 19. in 23. majem na daljavo iz Beograda, slovenska ekipa raziskovalcev pa se ga je udeležila že petič zapored. Ekipo je vodila mentorica Vesna Fabjan, zunanja sodelavka Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Zlato odličje je za svojo nalogo na področju geografije z naslovom Temno nebo nad območjem Celja - med željo in realnostjo Svetlobno onesnaženje na območju Celja prejel Dejan Kokanović s I. gimanzije v Celju. Za svoj plakat je osvojil še srebrno odličje.

Na geografskem področju sta uspeh dopolnila Jakob Benkovič in Mitja Korošec z Osnovne šole Franceta Prešerna Maribor, ki sta za svojo nalogo Zlata mrzlica na Dravskem polju prejela srebrno odličje.

Ekipo, ki se je merila na področju geografije, so dopolnjevali še Sofiia Rypalenko z Osnovne šole Martina Krpana z nalogo Grenkoba in bolečina černobilske katastrofe ter Klavdija Kalan Krošlin in Vasilij Milić s Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Ljubljana z nalogo Analiza geometrije načrtov iz katastra jam s podatki terestričnega laserskega skeniranja.

Na področju zgodovine sta za nalogo Zaklonišča v Murski Soboti bron osvojila Nika Perš in Mila Temlin z Osnovne šole I Murska Sobota. V ekipi sta na področju sociologije z nalogo Kakšna je vzgoja otrok v današnjem času? sodelovala še Isabella Fartek in Nejc Mencigar z Osnovne šole Sveti Jurij.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Na daljavo se je tako predstavilo okoli 60 dijakov in dijakinj iz 10 držav sveta, so v sporočilu za javnost zapisali iz ZOTKS.