STAznanost

Projekt razkril onesnaženost Save in njenih bregov s plastiko in mikroplastiko

Ljubljana, 1. junija - Dan Save, ki ga obeležujemo danes, so soustvarjalci projekta Pirati plastike obeležili s spletno okroglo mizo. Kot so pojasnili, so v okviru projekta letos spomladi na brežinah Save v štirih državah odkrili 755 kosov odpadkov, prevladovala je plastika. Mikroplastiko pa so v Savi zaznali v Ljubljani, v Gradiški in v Šabcu, so sporočili.

Projekt skupnostne znanosti Pirati plastike je v lanskem letu k raziskovanju onesnaženosti slovenskih rek pritegnil 67 osnovnih in 32 srednjih šol. Skupaj je pri projektu sodelovalo 1517 učencev in dijakov ter okoli 200 mentorjev, so v sporočilu za javnost v imenu partnerjev projekta navedli Ekologi brez meja.

Sodelovanje med znanstveniki in mladimi je pod okriljem tria predsedovanja Svetu EU hkrati potekalo še v Nemčiji in na Portugalskem ter se ob letošnjem dnevu Save na pobudo Savske komisije razširilo še na Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino.

V letošnji pomladanski akciji štirih balkanskih držav je v vzorčenju Parlamenta mladih Savske komisije sodelovalo 86 udeležencev, ki so na brežinah zabeležili in odstranili 755 kosov odpadkov. Pričakovano je med odpadki prevladovala plastika, v 51 odstotkih primerov izdelki za enkratno uporabo. Najpogostejši odpadki so bili plastične vrečke, plastenke, pokrovčki plastenk, embalaža za hitro prehrano in podobno.

Mikroplastiko so zaznali v Ljubljani, ni je bilo v Zagrebu, prisotna pa je bila v Gradiški in Šabcu. Tudi reka Bosna je onesnažena z mikroplastiko, so navedli.

Širše vzorčenje rek v Sloveniji pa je zajelo analizo 13.987 kosov odpadkov, večino med njimi predstavljajo plastični odpadki (68 odstotkov), med najpogostejšimi odpadki pa so cigaretni ogorki, koščki plastike, plastične vrečke, stiropor in plastična embalaža sladkarij in podobno. Vzorčenja so potrdila povezavo med oddaljenostjo reke od brežin in pojavljanjem odpadkov - bližje kot smo reki, več je odpadkov, so navedli ugotovitve.

Pri vzorčenju plavajočih odpadkov je bilo pričakovano, da bodo na vodni gladini prevladovali odpadki iz plastičnih materialov, predvsem zaradi plovnosti, mase, trajnosti, kompaktnosti, oblike in podobno. Z vizualnim opazovanjem so zaznali 131 kosov odpadkov, pri čemer je bilo 81 odstotkov opaženih odpadkov iz plastike. Prevladovale so plastične vrečke (74 odstotkov) in vlažilni robčki (11 odstotkov). Poleg plastičnih odpadkov so bili na vodni gladini opaženi tudi odpadki iz kovine, zlasti pločevinke.

Prisotnost mikroplastičnih delcev v velikosti od enega to pet milimetrov je bila ugotovljena v polovici zbranih vzorcev. Od 53 vzorčenih vodotokov jih je bilo več kot 60 odstotkov onesnaženih z mikroplastiko. V vzorcih so bili najpogosteje najdeni delci polistirena v obliki pene in polietilena v obliki filmov ali fragmentov.

V porečju Mure, kjer so bili vzorčeni le pritoki Mure, mikroplastike niso našli. Ugotovljena je bila tudi pomembna razlika v količini mikroplastike med spomladanskim in jesenskim vzorčenjem, saj so bile reke spomladi bolj onesnažene, so še izpostavili partnerji projekta.