STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Prvo državno prvenstvo v robotiki na temo Moj robot - moj prijatelj

Velenje, 3. junija - Danes bo v Rdeči dvorani v Velenju potekalo prvo državno prvenstvo v robotiki. Gre za edino licenčno tekmovanje za Svetovno olimpijado robotov (WRO 2022) v Sloveniji. Na tekmovanje s krovno temo Moj robot - moj prijatelj je prijavljenih 30 ekip, zmagovalci pa se bodo pomerili ob koncu leta na Svetovni robotski olimpijadi v Nemčiji, so sporočili z velenjske občine.

Tekmovanje bo ob 8.30 odprl župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ob 15.30 pa sledi razglasitev zmagovalcev. Obiskovalci bodo lahko ustvarjali na delavnicah z novimi tehnologijami in se preizkusili na simulatorjih.

Državno prvenstvo v robotiki je edino licenčno tekmovanje za Svetovno olimpijado robotov v Sloveniji, v sklopu katere se vsako leto za vsako starostno skupino določita novo področje in krovna tema. Na dan tekmovanja pravilo presenečenja doda nalogam nov izziv, s čimer se preizkušajo ustvarjalnost in spretnosti hitrega razmišljanja ekip. Zmagovalci prvenstva se bodo s kolegi iz ostalih držav pomerili na Svetovni robotski olimpijadi, ki bo potekala med 17. in 19. novembrom v Dortmundu v Nemčiji. Turnirji WRO se organizirajo v več kot 70 državah, tekmovanju pa se vsako sezono pridružijo nove.

Svetovna olimpijada robotov poteka od leta 2004. V skladu s svojim poslanstvom želi združevati mlade z vsega sveta z razvojem njihove ustvarjalnosti, spretnosti oblikovanja in reševanja problemov, prek izzivov ter izobraževalnih tekmovanj in dejavnosti v izdelavi robotov, navajajo organizatorji. Prav tako želijo z boljšim poznavanjem robotike pritegniti zanimanje mladih za znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko.

Tekmovanje pripravlja ekipa Vzorčnega mesta v soorganizaciji Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje ob podpori Mestne občine Velenje, so še sporočili z občine.