STAznanost
Humanistika in družboslovje

Osmošolci reševali izzive podjetij v pilotnem projektu MARS

Ljubljana, 2. junija - Z zaključnim dogodkom so v sredo na ljubljanski srednji šoli tehniških strok Šiška sklenili program MARS - Mladi, Aktivni, Radovedni, Snovalci. Gre za pilotni program dvigovanja zanimanja za tehniko med učenkami in učenci, ki so med letom reševali realne inženirske in družboslovne izzive. Program povezuje osnovne in srednje šole ter podjetja.

Z reševanjem realnih inženirskih in družboslovnih izzivov podjetij so osmošolci spoznavali in raziskovali različne tehniške in druge poklice. Pri tem so jim v vlogi mentorjev pomagali dijaki iz šišenske srednje šole tehniških strok, so sporočili iz agencije Mediade.

V sporočilu so navedli besede ravnateljice šole Darinke Martinčič Zalokar, ki je izpostavila, da projekt MARS povezuje različne skupine, učence, dijake, zaposlene in ruši meje med njimi. "Mladi so sposobni veliko, samo treba jim je dati priložnost, da to pokažejo. Srednja šola tehniških strok Šiška je že dolga leta trdno povezana z gospodarstvom, tokrat smo pa v projekt vključili še učence," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

V programu so sodelovali po dva razreda osmošolcev osnovnih šol (OŠ) Dobrova in Dravlje ter pet razredov osmošolcev OŠ Vič. Odzivi učencev so bili zelo pozitivni in si želijo več podobnih tehniških dni, kjer bodo bolj poglobljeno spoznavali poklice in svet.

Izzive so mladim predstavila podjetja Omega Air, Novartis, Schwarzmann in Plevnik. Učenci so se spopadali z iskanjem rešitev za oblikovanje marketinškega slogana, izračuni koliko litrov pitne vode onesnaži le en liter olja, kako bi olje ločili od vode, razmišljali so o svojem sanjskem poklicu, gradili stolp in letalski hangar iz špagetov, se lotili izdelave masla, iskali rešitve za optimizacijo in zmanjšanje izmeta pri delu s pločevino ter naredili predlog izdelave sirarne na ključ.

S serijo tehniških dni in aktivnosti na šolah so sodelujoči želeli predvsem dvigniti zanimanje za tehniko med učenkami in učenci. Iniciativa Inženirke in inženirji bomo!, ki je soorganizator projekta MARS, je namreč konec maja z jubilejnim desetim dogodkom na Gimnaziji Bežigrad obeležila deseto obletnico delovanja. Prav na bežigrajski gimnaziji so leta 2012 izvedli prvi dogodek za navduševanje mladih za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.