STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Začenja se sedmi Teden Kemijskega inštituta

Ljubljana, 6. junija - Na Kemijskem inštitutu bo od danes do 10. junija potekal sedmi Teden Kemijskega inštituta, v sklopu katerega v želji, da čim širšemu krogu javnosti predstavijo delovanje te znanstvenoraziskovalne ustanove, pripravljajo vrsto različnih dogodkov. Po dveh letih epidemije bodo ti znova potekali v živo, so sporočili z inštituta.

Kemijski inštitut bo od danes do konca tedna na široko odprl vrata tako strokovni kot širši javnosti. Pripravili so vrsto predavanj in omizij, najbolj vedoželjni bodo v sklopu tedna odprtih vrat lahko tudi pokukali v laboratorije ter se seznanili z življenjem raziskovalk in raziskovalcev. Tudi za najmlajše so pripravili več zabavnih delavnic.

Na strokovnih predavanjih bodo obiskovalci lahko prisluhnili lanskima Preglovima nagrajencema Kristini Gruden in Blažu Likozarju. V okviru Preglovega kolokvija bo predaval Michael S. Silverstein z izraelskega tehnološkega inštituta Technion, v sklopu predavanj Forum40 pa se bo predstavila Anja Kopač Lautar.

Širši javnosti bo namenjena razprava z naslovom Antikythera, antični pogled v vesolje. Jure Zupan bo s predstojnikom Oddelka za arheologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Andrejem Gasparijem in sodelavcem Kemijskega inštituta Drejcem Kopačem razpravljal ne le o preteklem in današnjem vedenju o vesolju, ampak tudi o neizbežnem povezovanju med različnimi znanstvenimi panogami.

Organizatorji so izpostavili tudi predavanje mednarodno priznanega fotografa Arneta Hodaliča z naslovom Znanost in fotografija. Na treh omizjih pa bo mogoče prisluhniti tudi razpravi o pomenu novega zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, o načrtih Slovenije na področju razvoja modernih baterijskih sistemov ter o smernicah trajnostnega razvoja.