STAznanost

Na Morski biološki postaji Piran dan odprtih vrat

Piran, 10. junija - Ob svetovnem dnevu oceanov so na Morski biološki postaji Piran danes pripravili dan odprtih vrat. Obiskovalcem so na voljo vodeni ogledi, interaktivne delavnice za otroke in mladostnike ter predavanja in predstavitve. Piranska postaja je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto.

V osrednjem predavanju bo vodja postaje Patricija Mozetič razmišljala o potrebnem znanju za ohranitev želene kvalitete morja. Raziskovalka Vesna Flander Putrle pa bo predstavila piransko postajo in proučevanje slovenskega morja, so sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Na programu dneva odprtih vrat so tudi vodeni ogledi ter delavnice za mladostnike in otroke na temo raznovrstnosti morskih organizmov. Posebna pozornost je namenjena školjkam in fizikalnim poskusom z vodo, mladi pa si lahko morje ogledajo tudi pod mikroskopom.

Morska biološka postaja Piran sicer deluje v okviru nacionalnega inštituta. Njeni sodelavci so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije. Vsako leto se dejavno pridružijo svetovnemu svetu oceanov, ki ga zaznamujemo 8. junija.

Svetovni dan je vsakoletni poziv k sodelovanju vseh družbenih deležnikov s ciljem ohranitve oceanov. Po ugotovitvah stroke se zadnjih nekaj let vendarle krepi zavedanje, da ima netrajnostno ravnanje z morskimi ekosistemi pomembne negativne posledice.

Morja, tudi slovensko, so preobremenjena z odpadki, onesnaževali in s podvodnim hrupom. Opazen je upad gospodarsko pomembnih ribjih populacij in drugih morskih organizmov ter biotske pestrosti. Veliko grožnjo predstavljajo podnebne spremembe, ki posegajo v dinamiko procesov morskih ekosistemov.

Pomen ohranitve ali povečanja biotske raznovrstnosti morij je prepoznala tudi Evropska komisija, ki je izdala Strategijo EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030 in Zeleni dogovor. Oba dokumenta opozarjata tudi na negativen vpliv upada biotske raznovrstnosti na gospodarstvo.

Svetovni dan oceanov in aktivnosti za ohranitev morij se na mednarodni ravni odvijajo od leta 2002. Združeni narodi pa so svetovni dan uradno razglasili leta 2008, ko je generalna skupščina sprejela pripadajočo resolucijo.