STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenska fotovoltaična konferenca v osmi izvedbi o najnovejših trendih

Ljubljana, 14. junija - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) v sodelovanju s Tehnološko platformo za fotovoltaiko danes organizira 8. Slovensko fotovoltaično konferenco SLO-PV 2022, ki bo med 9. in 14. uro potekala na sedežu fakultete. Obiskovalci bodo lahko spoznali najnovejše trende na področju fotovoltaičnih tehnologij, sporočajo organizatorji.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo strokovnjaki na letošnji konferenci predstavili najnovejše trende na področju raziskav in razvoja sončnih celic, fotonapetostnih modulov, razsmernikov ali fotonapetostnih sistemov. Podali bodo relevantne informacije o upravljanju in vzdrževanju fotonapetostnih sistemov, spregovorili o razvoju slovenskega fotovoltaičnega trga ter podali odgovore na vprašanja glede postavitve sončne elektrarne in priklapljanja v elektroenergetsko omrežje.

K razvoju fotovoltaične industrije namreč veliko prispevamo tudi Slovenci. Kot so izpostavili na fakulteti, je v začetku leta denimo Marko Jošt s FE UL s sodelavci izdelal perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico z do zdaj največjo, 24,2-odstotno učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno. Marko Topič z iste fakultete, ki bo tudi otvoritveni govorec na konferenci, je med drugim že več let predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP PV).

Vzporedno s konferenco bodo organizirali tudi sejemsko predstavitev podjetij, ki ponujajo produkte in storitve na področju fotovoltaike in trajnostne energetike. Udeležba na konferenci je brezplačna, več informacij o dogajanju in programu pa je na voljo na spletni strani fakultete.