STAznanost

Biotehniška fakulteta vabi na 31. Bitenčeve dneve

Ljubljana, 15. junija - Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani bo danes gostila že 31. Bitenčeve živilske dneve, ki bodo letos potekali pod geslom Živila, hranila in prehrana prihodnosti. Dogodek, ki bo potekal od 8.45 do 17.30 v dvorani Janeza Hribarja, organizira Oddelek za živilstvo na UL BF, so sporočili s fakultete.

31. Bitenčeve živilske dneve bo s predavanjem odprla Lučka Kajfež Bogataj, ki bo govorila o prehrani v luči klimatskih sprememb, gostujoči predavatelj Elazar Fallik pa bo spregovoril o trendih v kmetijstvu in skladiščenju na primeru Izraela.

V sekciji Živila se bodo mednarodno priznani strokovnjaki dotaknili področja sodobnih tehnologij pridelave, predelave, konzerviranja, embaliranja in skladiščenja hrane. V sekciji Hranila bo osrednja tema pomen absorpcije hranil in bioaktivnih snovi, spregovorili pa bodo še o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin. Poudarek bo tudi na novih živilih, govorci bodo namreč razpravljali kako in zakaj ta nadomeščajo tradicionalna živila.

Prehranskih navad na območjih z najdaljšo življenjsko dobo, kot so japonsko otočje Okinava, sredozemska otoka Sardinija in Ikarija, ameriško mesto Loma Linda ter kostariški polotok Nicoya, se bodo udeleženci dotaknili v sekciji Prehrana prihodnosti. Med drugim bodo govorili o tem, kaj vse vpliva na dolgoživost ter zakaj je prehrana v prvih 8.000 dneh življenja še posebej pomembna, sporočajo organizatorji.