STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na srečanju o usmerjanju deklet v znanost in tehnologijo

Ljubljana, 23. junija - Slovenija mora odločno spodbujati deklice k usmeritvi v znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko. To je sporočilo srečanja z naslovom Prihodnost je ženska, ki ga je danes v Ljubljani pripravilo podjetje Microsoft. Na njem so izkušnje predstavile uspešne strokovnjakinje s področja informacijske tehnologije.

Kot so sporočili z Microsofta, so bili povod za organizacijo dogodka podatki raziskave Digital Futures Index, po katerih je v Sloveniji delež žensk med strokovnjaki za informacijsko-komunikacijske tehnologije manjši od povprečja v Srednji in Vzhodni Evropi. Tudi podatki Eurostata za leto 2020 kažejo podobno. Delež znanstvenic in inženirk je v Sloveniji 37-odstoten, evropsko povprečje pa je 41 odstotkov.

Raziskava, ki jo je Microsoft opravil v 12 evropskih državah, je pokazala še, da 11 in 12 let stare deklice zelo zanimata znanost in tehnologija. Zanimanje 15-letnih deklet je že bistveno manjše. Zato se je potrebno osredotočiti na starostno obdobje, ko se zgodi sprememba, meni direktorica slovenskega Microsofta Barbara Domicelj.

"V teh štirih letih imamo neponovljivo priložnost, da kot starši, učitelji ali mentorji pri deklicah spodbudimo zanimanje za znanost, tehnologijo, inženirstvo, matematiko ali računalništvo," je dejala Domiceljeva. Dodala je, da dekleta potrebujejo vzornice in mentorje.

Tudi urednica projekta Inženirke in inženirji bomo Metka Škofic meni, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, ker imajo premalo zgledov in jim ne znamo razložiti pomembne vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe.

Na dogodku so sodelovali še inženirka Božidarka Radović iz podjetja Better, docentka in raziskovalka Aida Kamišalić Latifić z mariborske elektrotehnične fakultete, Igor Pesek z ministrstva za izobraževanje, Ajša Vodnik z AmCham Slovenija in Ula Kepežinskaite Duric ter Marina Wolpoti iz Microsofta.

V slovenskem Microsoftu napovedujejo, da bodo okrepili prizadevanja za vključitev žensk v tehnične poklice z organizacijo še več podobnih dogodkov v bližnji prihodnosti.