STAznanost
Medicina in zdravje

V Kopru in Piranu delavnice in poletna šola o nevroznanosti gibanja

Ljubljana, 29. junija - Na Znanstvenoraziskovalnem središču Koper (ZRS Koper) se bo v okviru projekta TwinBrain odvila delavnica na temo nevroznanosti, ki bo potekala med 30. junijem in 2. julijem, udeležilo pa se je bo preko 30 mednarodnih strokovnjakov na področju nevroznanosti. Delavnice se bodo zaključile s poletno šolo, ki bo potekala med 5. in 9. julijem na Morski biološki postaji v Piranu, na njej pa bodo mednarodni strokovnjaki svoje znanje delili z več kot 100 študenti, so sporočili z ZRS Koper.

Osrednji temi dogodkov bosta Alzheimerjeva demenca in Parkinsonova bolezen, pri katerih raziskovalna skupina pod vodstvom Uroša Marušiča z Inštituta za kineziloške raziskave ZRS Koper razkriva nove mejnike znanosti v okviru laboratorija SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging lab. Sodelujoči bodo v razpravah naslovili vprašanja o tem, kaj se dogaja z našimi možgani, ko se gibljemo ter ko izvajamo komplekse naloge, in kako jih lahko primerno pripravimo za starost, da zakasnimo morebiten pojav demence ali Parkinsonove bolezni.

Po besedah vodje projekta TwinBrain Uroša Marušiča "nevroznanost omogoča, da vsako leto bolje razumemo, kako delujejo naši možgani v različnih situacijah. Še posebej pomembno pa je, da se naučimo ta znanja pretvoriti v priporočila in intervencije, ki bodo na dolgi rok pomembno vplivale na kvaliteto našega življenja."

"Zato v letošnji različici delavnice in poletne šole TwinBrain pripravljamo serijo predavanj, ki bodo na interaktiven način prikazala najnovejše ugotovitve zadnjih let s področja nevroznanosti gibanja in ponudimo še korak dlje - do aplikativnih znanj in prenosa najnovejših ugotovitev v klinično prakso," je dodal Marušič.

V okviru poletne šole, ki nosi naslov "Neuroscience of movement: Exploring brain dynamics in Parkinson's disease and related disorders", bo sicer v torek ob 18.30 na vrtu Georgios v Piranu potekalo še predavanje Bruna Giordanija iz Univerze v Michiganu, z naslovom A walk through a century of Alzheimer's disease diagnosis and treatment.