STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na evropskem kongresu o psihologiji kot središčni znanosti

Ljubljana, 5. julija - V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo danes začel 17. evropski kongres psihologije, ki ga bo gostilo Društvo psihologov Slovenije. Na njem se bo zbralo okoli 1000 udeležencev iz več kot 70 držav sveta. Letošnji nabor tem izpostavlja vlogo psihologije kot ene od središčnih znanosti, ki povezuje tako družboslovne kot naravoslovne znanosti.

Pestra kongresna razprava, ki bo potekala do petka, se bo po besedah predsednice znanstveno-programskega odbora Mojce Juriševič temeljito lotila trenutnih trendov in najnovejših raziskav na različnih področjih psihologije in sorodnih disciplin. Udeleženci bodo izsledke predstavili v obliki simpozijev, tematskih srečanj in delavnic ter razprav za in proti.

Na obsežnem seznamu tem so tudi razvoj otrok v povezavi z anksioznostjo, izgorelost staršev, podpora učencem v času pandemije, kognitivni vidiki osebnosti, uporaba prepovedanih drog, novi pogledi na intimnost, sprejemanje odločitev v času okoljske krize, vpliv populacijskih determinant na duševno zdravje ter etnične skupine in migracije.

Organizatorji so povabili 18 slavnostnih govorcev iz devetih držav: Avstralije, Belgije, Francije, Nizozemske, Švedske, Švice, Velike Britanije, ZDA in Slovenije. Našo državo bo na kongresu zastopalo več kot 50 aktivnih udeležencev. Med njimi bo v vlogi govornice tudi profesorica razvojne psihologije na ljubljanski filozofski fakulteti Maja Zupančič.

Društvo psihologov Slovenije gosti kongres pod okriljem Evropske zveze psiholoških združenj (EFPA) ter ob podpori vseh treh slovenskih univerz ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Cilj organizacije tako uglednega dogodka je po besedah vodje organizacijskega odbora in predsednika društva Marka Vrtovca mednarodna uveljavitev slovenske psihologije.

Že naslov kongresa Psihologija v središču znanosti: priložnosti in odgovornost po besedah predsednika EFPA Christopha Steinebacha opozarja na pomen mednarodnega povezovanja znanja in izkušenj med psihologi ter med psihologijo in drugimi znanostmi.

Prvi dan kongresa bo namenjen tudi predstavitvi študentskih raziskav. Širši javnosti pa bo namenjeno predavanje o čustveni plati življenjskih vzponov in padcev, ki bo v sredo v Atriju ZRC SAZU. Predaval bo profesor na britanski Univerzi Essex Reinhard Pekrun, ki bo tudi med slavnostnimi govorci na kongresu.