STAznanost
Medicina in zdravje

Medisov natečaj za dosežke v medicini in farmaciji znova odprt

Ljubljana, 6. julija - Mednarodna strokovna komisija pod vodstvom farmacevta Boruta Štruklja bo v okviru Medisovega natečaja že deveto leto zapored nagradila izstopajoče znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Letošnji natečaj je stekel v drugi polovici junija, prijave pa je mogoče oddati do 3. novembra.

Slovensko farmacevtsko podjetje Medis je natečaj International Medis Awards for Medical Research ustanovilo leta 2014. Kot so sporočili organizatorji, so tudi letos povabili k sodelovanju zdravnike in farmacevte s področij farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine in anesteziologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, pulmologije in alergologije in revmatologije.

Sodelujejo lahko raziskovalci iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope: Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije. Njihova dela morajo biti objavljena v mednarodni znanstveni publikaciji s faktorjem vpliva, ki je višji od 1,500, in to v obdobju med 1. septembrom lani in 31. oktobrom letos.

Komisija bo izbrala nominirance, finaliste in zmagovalce za posamezno področje. Štrukelj, ki je profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, je prepričan, da bodo dela sodelujočih na natečaju še bolje prepoznana in sprejeta v znanstveni skupnosti na različnih področjih medicine in farmacije in predvsem v širši javnosti. Finalisti in zmagovalci bodo prijeli tudi finančno nagrado.

Medisove nagrade so priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela tudi raziskujejo. Brez njih je po Štrukljevih besedah manj inovacij v medicini in farmaciji in s tem učinkovitega obvladovanja bolezni. Med lanskimi zmagovalci natečaja je bil tudi slovenski predstavnik Luka Roškar iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek se loteva raka maternične sluznice, ki je najpogostejše ginekološko maligno obolenje v razvitih državah.