STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi biologi na mednarodni olimpijadi do treh odličij

Ljubljana, 19. julija - Na 33. Mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala na armenski Univerzi v Erevanu, so bronasta odličja prejeli dve slovenski dijakinji in en dijak, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). V konkurenci preko 250 dijakinj in dijakov iz 66 držav so odličja prejeli Urban Bauk, Ema šuligoj in Marija Snežna Benedičič.

Pod okriljem ZOTKS in po dveh letih tekmovanj na daljavo, se je olimpijade v živo udeležila ekipa dveh dijakinj in dveh dijakov, ki sta jih spremljala dva mentorja. Slovenijo so zastopali Urban Bauk z Gimnazije Poljane v Ljubljani, Ema Šuligoj z Gimnazija Tolmin, Urh Šarlah s I. gimnazije v Celju in Marija Snežna Benedičič z Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani. S svojim znanjem so si Urban, Marija in Ema prislužili bronasta odličja.

V dveh tekmovalnih dnevih so tekmovalci morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, bioinformatiko, fiziologijo rastlin ter zoologijo in biosistematiko, medtem ko so teoretične naloge obsegale vsa pomembnejša področja biologije in so posegala že globoko v univerzitetni kurikulum. Ostali dnevi so bili rezervirani za oglede armenskih znamenitosti in druženje ter izmenjavo izkušenj s svojimi vrstniki s celega sveta.

Ekipo dijakinj in dijakov sta v Armeniji spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS, Mojca Ota in Domen Vaupotič. Naslednje leto bo olimpijada v Združenih arabskih emiratih, so še sporočili iz ZOTKS.