STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi slovenski fiziki na Mednarodni fizikalni olimpijadi osvojili pet odličij

Ljubljana, 21. julija - Slovenski dijaki so na 52. Mednarodni fizikalni olimpijadi (IphO) ponovno dosegli lepe uspehe. Domov so se vrnili z dvema srebrnima in tremi bronastimi kolajnami, so sporočili iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA).

52. izvedba Mednarodne fizikalne olimpijade je letos potekala med 10. in 17. julijem. Na njej so slovenske barve predstavljali Peter Andolšek, Miha Brvar in Domen Lisjak z ljubljanske Gimnazije Bežigrad ter Alexander Gaydukov z Gimnazije Koper in Žan Ambrožič z Gimnazije Kranj. Slovensko ekipo sta vodila Barbara Rovšek in Jurij Bajc iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Tekmovanje je trajalo dva dni. Prvi tekmovalni dan so se dijaki ukvarjali z dvema simulacijama eksperimentov, drugi pa še s tremi težkimi teoretičnimi nalogami. Vseh pet predstavnikov Slovenije je olimpijado zaključilo z odličji - Peter in Miha s srebrnima, Domen, Alexander in Žan pa z bronastimi.

Na olimpijadi, ki bi morala potekati v beloruskem Minsku, a je zaradi vojne v Ukrajini bila prestavljena na splet, je sicer sodelovalo 368 dijakov iz 71 držav.