STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi kemiki na Mednarodni kemijski olimpijadi do treh bronov

Ljubljana, 25. julija - Na 54. Mednarodni kemijski olimpijadi so predstavniki slovenskih dijakov v hudi konkurenci osvojili tri odličja. Prislužili so si tudi častno omembo, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Ljubljana. Slovenski dijaki Dane Jemc, Patrik Potočnik, Nina Cankar in Matej Nastran, so uspešno zaključili 54. Mednarodno kemijsko olimpijado. Foto: ZOTKS/UL FKKT

Ljubljana.
Slovenski dijaki Dane Jemc, Patrik Potočnik, Nina Cankar in Matej Nastran, so uspešno zaključili 54. Mednarodno kemijsko olimpijado.
Foto: ZOTKS/UL FKKT

Slovenijo so na olimpijadi, ki je med 10. in 18. julijem na daljavo potekala na kitajski Univerzi Nankai v Tianjinu, zastopali Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik z Gimnazije Škofja Loka ter Nina Cankar z Gimnazije Kranj. Škofjeločani so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja, Kranjčanka pa častno omembo.

Mladi kemiki so tekmovalne izzive reševali v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (UL FKKT), pod strogim nadzorom kamer in nadzornikov v predavalnici. Obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, so reševali pet ur.

Dijake sta na tekmovanju vodila Berta Košmrlj in Andrej Godec z UL FKKT.