STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko pri IJS del evropske mreže odličnosti euROBIN

Ljubljana, 29. julija - V začetku meseca je začela delovati mreža odličnosti euROBIN, ki združuje evropsko strokovno znanje o robotiki in umetni inteligenci. Mreža vzpostavlja enotno vseevropsko platformo za raziskave in razvoj, s pomočjo katere bodo številni ugledni raziskovalni laboratoriji po Evropi izvajali robotske raziskave na osnovi umetne inteligence. Član mreže euROBIN je tudi Institut Jožef Stefan (IJS) preko skupine Aleša Udeta, vodje Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko.

Kot so na IJS zapisali v sporočilu za javnost, cilji mreže vključujejo tako pomemben znanstveni napredek pri ključnih vprašanjih robotike, ki temelji na umetni inteligenci, kot tudi krepitev skupnosti znanstvene robotike v Evropi z zagotavljanjem integrativne platforme tej skupnosti.

EuROBIN sestavlja 31 partnerjev v 14 državah. Koordinira ga Inštitut za robotiko in mehatroniko nemškega vesoljskega centra DLR in vključuje najboljše raziskovalne ustanove in industrijske partnerje v različnih sektorjih. Projektu sta EU in Švica na razpisu v letu 2021 skupaj dodelili 12,5 milijona evrov, z delom pa je začel 1. julija.

Osrednjo vlogo v projektu ima prenos programske opreme in modelov med roboti in raziskovalnimi skupinami, saj želijo člani mreže z združevanjem odličnih raziskovalnih centrov po Evropi nasloviti razdrobljenost evropske krajine umetne inteligence v robotiki in olajšati prenos tehnologije. Namen projekta je sicer tudi v zagotavljanju rešitev za globalne izzive na področjih industrije, inovacij in civilne družbe, kot je denimo uporaba robotike v proizvodnji, reciklaži, pri osebni pomoči na domu in logistiki.

"Predstavljajte si družbo, v kateri vas roboti podpirajo povsod v vsakdanjem življenju. Samo pomislite na primer na vpliv e-trgovine v zadnjih desetletjih in si predstavljajte robote, ki delujejo povsod po tej verigi na vmesniku med internetom in resničnim svetom. Roboti izdelajo vaš personaliziran izdelek, zapakirajo vaša naročila v skladiščih, dostavijo vaš paket, celo sestavijo vaše blago ali skuhajo vaš obrok po vaših željah kar na vašem domu," je o projektu dejal direktor Inštituta za robotiko in mehatroniko DLR in koordinator mreže euROBIN Alin Albu-Schäffer.

Aleš Ude z Instituta Jožef Stefan je ob tem pojasnil, da bo njihova skupina v mrežo prispevala predvsem znanje iz raziskav na področju robotskega učenja. "Delovanja robotov v vsakdanjem življenju ljudi ne moremo zagotoviti s standardnimi načini programiranja robotov, ki jih danes uporabljamo v industriji. V naravnih okoljih se morajo namreč roboti stalno odzivati na nepredvidene dogodke in pridobivati nova znanja, da lahko učinkovito pomagajo ljudem," je razložil Ude in dodal, da je vključitev njihove skupine v mrežo euROBIN "lepo priznanje za naše dosedanje delo na tem področju."