STAznanost

Predsednica Mednarodne speleološke zveze Slovenka Nadja Zupan Hajna

Postojna, 2. avgusta - Mednarodno speleološko zvezo bo kot predsednica vodila Slovenka Nadja Zupan Hajna, so sklenili udeleženci kongresa zveze v francoskem mestecu Le Bourget-du-Lac. Zupan Hajna je prva ženska in Slovenka na tem mestu, pri vodenju zveze ji bosta pomagala novoizvoljena podpredsednika iz Češke in Brazilije.

Kongres Mednarodne speleološke zveze, ki je osrednji dogodek na področju krasoslovja, speleologije in jamarstva in je organiziran vsaka štiri leta, je Francija gostila prejšnji teden.

Zupan Hajna je zaposlena kot raziskovalka na Inštitutu za raziskovanje krasa Znanstveno raziskovalnega centra (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) v Postojni, članica vodstva Mednarodne speleološke zveze oziroma biroja pa je od leta 2009. V zadnjem mandatu je opravljala delo blagajnika.

Zveza, v kateri je zastopanih 57 držav, člane vodstva voli vsaka štiri leta, zaupanje pa jim izrekajo nacionalni predstavniki držav članic.

Mednarodna speleološka zveza je bila ustanovljena na četrtem mednarodnem speleološkem kongresu leta 1965, na sklepni slovesnosti kongresa v Postojnski jami. Najprej je delovala neformalno, leta 2002 pa je bila tudi uradno registrirana na naslovu Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni.

"Izvolitev Nadje Zupan Hajna na tako prestižno funkcijo je tudi veliko priznanje za delo slovenskih krasoslovcev, speleologov in jamarjev in potrjuje osrednje mesto, ki ga Slovenija zaseda na tem strokovnem področju," so v skupni izjavi po izvolitvi zapisali predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU Tadej Slabe, direktor ZRC SAZU Oto Luthar in predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko.