STAznanost
Humanistika in družboslovje

Slovenski dijaki že na prvi udeležbi na ekonomski olimpijadi osvojili odličja

Ljubljana, 4. avgusta - Mednarodne ekonomske olimpijade, ki je potekala že petič, se je letos udeležila tudi ekipa petih dijakov iz Slovenije, ki so bili že v prvo tudi v vrhu. Dijaki so domov prinesli srebrno in štiri bronaste medalje, v ekipni razvrstitvi pa so dosegli zavidljivo šesto mesto, so sporočili s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Luka Ponikvar iz Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo je na olimpijadi osvojil srebro, Špela Gačnik, Manca Mursa in Benjamin Nahtigal iz Gimnazije Bežigrad ter Jakob Grmek iz Škofijske gimnazije Vipava pa so domov prinesli brone.

Slovenska dijaška delegacija je bila uspešna tudi v ekipni razvrstitvi, kjer so med 43 sodelujočimi ekipami osvojili šesto mesto.

Ob tem je Špela Gačnik prejela še posebno priznanje za uspeh v kategoriji finančne pismenosti, v ekipnem tekmovanju iz študije poslovnega primera pa je slovenska ekipa dosegla četrto mesto.

Dijake sta na tekmovanju vodila Tanja Istenič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Tomaž Košir s fakultete za matematiko in fiziko. Poleg njiju so pri pripravah ekipe sodelovali še Aleš Toman, Damjana Kokol Bukovšek in Darija Aleksić z ekonomske fakultete.

Tekmovanje, ki ga je gostila Kitajska, je sicer potekalo na daljavo, slovenska ekipa pa se je s sotekmovalci iz nekaterih drugih evropskih držav tekmovanja udeležila v kraju Sirince na zahodu Turčije.