STAznanost

Piran danes v znamenju delfinov

Piran, 6. avgusta - Društvo za morske sesalce Morigenos bo ob današnjem dnevu delfinov, ki ga prirejajo petnajstič, po letu premora spet opozorilo javnost na prisotnost teh sesalcev v slovenskem morju. Popoldne bo potekalo več povezanih dogodkov, na katerih bodo seznanjali obiskovalce s posebnostmi delfinov in predstavljali svoje raziskovalno delo.

S prireditvijo želijo v društvu Morigenos predvsem opozoriti, da delfini živijo tudi v slovenskem morju. "Tukaj so tako pozimi kot poleti. V tem prostoru lovijo, se hranijo, se parijo, se igrajo in vzgajajo svoje mladiče," je povedala Neža Vrtovec in dodala, da je pri nas po ocenah društva stalno naseljenih približno 150 delfinov. Drugi namen prireditve je predstavitev raziskovalnega dela, je pojasnila.

Društvo Morigenos delfine v slovenskem morju sicer preučuje in spremlja od leta 2002, ko je začelo vzpostavljati prvi fotografski identifikacijski katalog teh morskih sesalcev na področju Slovenije in okoliških voda.

Dejavnosti v okviru dneva delfinov bodo danes v Piranu potekale med 16. in 20. uro. Na Tartinijevem trgu bo stojnica, kjer bodo člani društva nudili podrobnejše informacije. Kdor bo želel, bo lahko tam tudi simbolično posvojil delfina oziroma podaril prispevek za raziskovalno delo.

Baročna hiša na trgu bo kraj druženja obiskovalcev z raziskovalci. Ti bodo predstavljali svojo metodo dela, fotoidentifikacijo. Na ogled bo razstava, izvedli pa bodo tudi predavanje o delfinih, na katerem bodo govorili tudi zanimivostih, povezanih z raziskovanjem.

Na Tartinijevem trgu se bo ob 16.30 začel tudi lov na zaklad po Piranu. "To bo interaktiven, poučen lov na zaklad, skozi katerega bodo lahko spoznali nekatere vidike našega dela, kaj pravzaprav moramo početi kot raziskovalci delfinov," je pojasnila Neža Vrtovec iz društva Morigenos.

Iskanje delfinov bodo prikazali tudi s kopnega, in sicer na terasi cerkve sv. Jurija. Pripravljajo tudi enourni panoramski izlet z ladjico ob slovenski obali.