STAznanost

V Portorožu tabor o informacijski varnosti za mlade

Portorož, 16. avgusta - V Portorožu bo do petka potekal izobraževalni tabor o informacijski varnosti, na katerem mlade med 14. in 25. letom spodbujajo k poklicnemu usmerjanju na področje kibernetske varnosti. Mladi na taboru spoznavajo tudi številne karierne priložnosti.

Dijakom in študentom organizatorji predstavljajo področja, kot so kriptografija, omrežja, organizacijski in človeški dejavniki, spletna varnost in napadi, analiza mobilnih aplikacij, varnost v internetu stvari, zasebnost, nadzor in cenzura, PKI v praksi, izvidništvo ter forenzika in analiza zlonamerne programske opreme.

Poleg predavanj številnih mentorjev in strokovnjakov s specifičnih področij bodo mladim na voljo še druge aktivnosti, namenjene predvsem spoznavanju in krepitvi sodelovanja.

"Vsi, ki delamo na področju kibernetske varnosti, posebno pozornost namenjamo mladim kibertalentom. Želimo jih navdušiti za področje, kjer kadrov močno primanjkuje in jim dolgoročno prinaša obetavne zaposlitvene priložnosti," je dejal strokovnjak za kibernetsko varnost ter vodja tabora in ekipe #CyberTeamSI Gregor Spagnolo.

Direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH Slovenije) Katja Mohar Bastar ob tem dodaja, da so "tovrstne aktivnosti na eni strani ključ za dvig kompetenc mladih, na drugi pa tudi zagotavljanje prepotrebnih IKT kadrov, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje za digitalno transformacijo".

Najboljši posamezniki se bodo na zadnji dan bootcampa potegovali za uvrstitev v desetčlansko ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti (#ECSC) med 13. in 16. septembrom na Dunaju.